Финансовата акула Орчел разбърка водите в Булбанк

Инвестиционният Роналдо се върна в Италия, седна в директорския стол на "Уникредит"

Финансовата акула Орчел разбърка водите в Булбанк | StandartNews.com
  • Инвестиционният Роналдо се върна в Италия, седна в директорския стол на "Уникредит"
  • Рокада на върха: Цветанка Минчева оглави кредитната институция, Теодора Петкова пое контрола върху клоновете на Балканите

Докато тандемът Германия-Франция укрепва позициите си като политически лидер на Европа, задлъжняла и проблемна Италия отвори врати, за да посрещне завръщането на едни от най-успешните банкери на Стария континент.

Два месеца след като Марио Драги излезе от централната европейска банка, за да влезе в премиерския кабинет в Рим, емблематичният инвестиционен банкер Андреа Орчел се настани в шефския кабинет на красивия небостъргач UniCredit Tower в Милано. 

 "Супер Драги" се очаква да осигури финансови признаци за оптимизъм по отношение на задлъжнялата и проблемна държава, докато Орчел трябва да върне блясъка на втората по големина банка в Италия с десетки клонове из Европа след проблематичното 4-годишно управление на французина Жан Пиер Мустие.

Новината за завръщането на наследника му обиколи за часове света, а ликът му попадна на първите страници на всички специализирани издания.Няма нищо необичайно, 58-годишният Орчел винаги е бил в светлината на прожекторите като

човекът, направил най-големите банкови и финансови сливания в Европа

през последните 30 г. Още на 25 години започва работа в американска инвестиционна банка "Голдман Сакс", а 4 г. по-късно е поканен да се присъедини към екипа по сливания и придобивания на "Meрил Линч" в клона им в Лондон.

В продължение на 20 години, които прекарва там, той дирижира най-големите поглъщания в Европа, прекроявайки картата на най-големите кредитни институции на Стария континент.Главен участник е в процеса на създаването на "Уникредит" като най-голямата банка в Италия, на "Сантандер" - като първа в Европа по пазарна капитализация. Дирижира и процеса по поглъщането на холандската ABN Amro, което обаче разклати Royal Bank of Scotland по време на предишната финансовата криза.Въпреки финансовото цунами, което се разрази тогава на Острова, Орчел  донесе най-големите печалби на "Мерил линч" и остана там още няколко години.

А докато се подготвяше сливането й с Банката на Америка, той се оказа председател на най-голямата финансова група в света - швейцарската UBS, като измъкна изпод носа на "Meрич линч" двама от най-големите му клиенти - "Уникредит" и "Сантандер".

Първият му сериозен удар в професионалналната кариера дойде преди повече от година, когато Орчел не успя да се пребори за поста главен изпълнителен директор на швейцарската банка на мястото на легендарния Cepджo Epмoти, кoйтo бe нaчeлo нa UВэ oт близo дeceтилeтиe.След назначаването на поста на Paлф Xaмъpc, Орчел за малко да оглави "Сантандер", но испанските банкери така и не успяха да се договорят с швейцарците за обезщетенията на италианеца.

Овакантеното шефско място в "Уникредит" се оказа новото предизвикателство за Орчел, което без съмнение поема, за да направи триумфално завръщане на банковия покрив на света.  Макар мнозина да твърдят, че той е противоречива фигура в европейския бизнес и международното банкиране,

Орчел е жива легенда за цялата армия от инвестициони банкери по света. Мъжете го наричат "Инвестиционния Роналдо", жените - " "Инвестиционния Клуни" заради приликата му с холивудския актьор. За него се знае, че изисква прекомерна работа на подчинените и свръхконкурентоспособност, но в същото време е радетел за повече време за семейството и социална отговорност.

Днес, 23 години след като Андреа Орчел помогна за издигането на "Уникредит" и 15 години след поглъщането от нея на Hypovereinsbank, той се връща към корените си, за да покаже на какво го е научил животът.Няма как да загърби страстта си към сливания и поглъщания, но

истинските му приоритетите са в сферата на технологиите и онлайн банкирането  

"Искам да направим повече и да бъдем нещо повече за вас като наши клиенти. Искам да подобрим нашето партньорство на основата на доверие, прозрачност и взаимно уважение. Ние трябва да бъдем вашият пръв избор като финансов партньор. Моите намерения са насочени към опростяване на процесите, усъвършенстване на нашите технологии и дигитализация, за да може служителите на първа линия да разполагат с повече възможности да отговорят на вашите нужди - основната цел на всичко това е да гарантираме, че клиентите ще бъдат поставени категорично в центъра на всичко, което правим", написа към клиентите на банката Орчел още в първия си работен ден.

Огромната амбиция предполага и смяна на екипа. Затова и рокадите не закъсняха. С тях две българки се изстреляха към банковите върхове, за които само са мечтаели.Едната - Цветанка Минчева, става председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, а другата - Теодора Петкова, пое ръководството на банката за Балканите, което включва клоновете в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Румъния и Сърбия. Ще отговаря частично за Русия.

И двете са започнали професионалната си кариера в Булбанк и то в първите години след нейната приватизация. Едната - в областта на кредитите и рисковете, а другата - на пазара и технологиите.

Новите им позиции не са изненада, просто хвърлят светлина върху бъдещите планове на Орчел. Едни от тях са свързани с предизвикателствата върху нарастването на лошите кредити заради пандемията и кризата. Вторите - с технологичното изпреварване на конкурентите. И третите - с разгръщането на пазара и завземането на нови територии и институции.

Теодора Петкова е безспорен специалист в областта на кредитирането и риска

По-малко от две години бяха необходими, за да докаже, че не е само любимата ученичка на дългогодишния шеф на банката Левон Хампарцуман, а доказан лидер, който успя да върне първото място на Булбанк по активи в периода на пандемията, задминавайки ДСК.

Цветанка Минчева за 20 години се изкачи от стажант до главен изпълнителен директор

на банката, като силата й е пазарът, клиентите и технологиите. Новата шефка на Булбанк попаднала там след студентски стаж от УНСС и благодарение на това, че знае италиански.  Дълги години отговаряше за "Банкиране на дребно", преди година пое длъжността на зам.-главен изпълнителен директор на УниКредит Банк Румъния.Спомня си, че по онова време на трансформация на банката преди 20 години водещи приоритети са били клиентите и продажбите. Затова позицията й като специалист "Продажби" й помагнала за израстване, а след това поемането на филиала на Булбанк в Пловдив я направи един от двигагелите на интеграцията на Булбанк, Хеброс и Биохим след погръщането и  управлението на новата система на банката.

Да бъдеш част от близкия кръг на Орчел е мечта на всеки банкер, но носи и огромните рискове. Всяка погрешна стъпка се наказва, а второто място в каквато и да било класация е равнозначно на пълен провал. Човекът, който обича да казва, че неговият стил е "Ферари", а не "Фиат", ще гони ясните цели - първа позиция в банковото поле на България и лидерски позиции на Балканите.

Бъдещето на Петкова и Минчева до голямата степен зависи не само от професионалните им качества, но и от това дали ще издържат на убийственото му темпо.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай