Финансов експерт предупреди за страшна катастрофа

Доц. Хърсев смята, че нямаме много ясна идея какво правим във финансовата политика

Финансов експерт предупреди за страшна катастрофа | StandartNews.com

"Огромна грешка е да спрем износа на ток. Катастрофа с хоризонт от 3 години. Не може да се пипа пазарът по никакъв начин, той може да съществува като глобална среда за търговия. Българският бизнес се научи в годините на кризи да работи сам и никой да не се грижи за него. Този навик за справяне със собствени сили ни дава възможност да оцеляваме и в такава ситуация".

Това заяви финансовият експерт доц. Емил Хърсев в ефира на Bulgaria ON AIR. Според него за България все още няма риск от дългова спирала, но за две трети от страните в ЕС това е вече факт. Той подчерта, че за да се пребори инфлацията, е нужно процесът да се управлява, за което са необходими гъвкавост и координация. 

"Все още финансовият пазар дава възможност за нормално финансиране на държавите. Няма прегряване и взрив на лихвите. Моментът не е неподходящ за взимане на заем. Но преди 4-5 месеца моментът е бил по-добър като лихвено ниво", каза доц. Хърсев.

"Като наличност в бюджета хазната не е празна, защото не се изпълнява програмата за инвестиции. От друга страна инфлацията е винаги благоприятна за фиска. Бюджетът се пълни колкото по-бързо растат цените. Наличност има, но трябва да се плащат и старите дългове и да се взимат нови, с които старите се заместват", коментира финансовият експерт.

Той смята, че този дълг не е бил изненада. По думите му нямаме много ясна идея какво правим във финансовата политика. Гостът изтъкна, че компенсирането на цените е вредна политика, но е нормално държавата да се грижи за онези, чието оцеляване е застрашено. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай