"Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция

"Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция | StandartNews.com

Атина. Рейтинговата агенция "Фич" повиши кредитния рейтинг на Гърция въз основа на постиженията й в ограничаването на бюджетния дефицит и намаляването на риска от изпадане от еврозоната.

Рейтингът е повдигнат от най-ниския - ССС - до В-, което все още е в долната част на скалата (т.нар. "боклук"), но е положителна тенденция. 

Миналата година изглеждаше неизбежно съседката ни да напусне еврозоната, но в последно време финансовите мерки дават резултат и тя дори получи похвала от Международния валутен фонд, че е постигнала "изключителен прогрес" във финансовото си положение. 

Фитч също така предвижда и по-слаба рецесия за Гърция през тази година - 4.3%, а от 2014 г. дори леко възстановяване на икономиката. Агенцията казва, че проблемите не са решени, безработицата расте и строгите мерки за финансова стабилност са непопулярни. Въпреки това държавният дълг е намалял и заплахата от изпадане от еврозоната се е отдалечила. 

Тази оценка идва след като през декември "Стандард енд Пуърс" също покачиха рейтинга на Гърция до В- със стабилна перспектива. Третата рейтингова агенция "Мудис" държи твъра оценка С. И трите рейтинга са близо до дъното, в категория "боклук". 

Това е шестата година откак Гърция е в рецесия, безработицата надвишава 27%, а протестите и стачките са ежедневие. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай