"Фереро"- пътят от хлебарница до световна шоколадова империя

"Фереро"- пътят от хлебарница до световна шоколадова империя | StandartNews.com

11 завода по света годишно произвеждат 365 000 тона "Nutella"
Няколко поколения от клана са новатори в бизнеса

Дори някой да не обича сладко, със сигурност знае какво е "Нутела" - специалитета на световноизвестната италианска компания "Ferrero". Този популярен продукт може да се намери в супермаркетите навсякъде по света. Начело на компанията, произвеждаща класическата "Nutella", бонбоните Ferrero Rocher, яйцата Kinder, дражетата Tic Tac и много други съблазнителни сладости, до преди седмица стоеше Микеле Фереро. Той беше най-богатият мъж в Италия, собственик на шоколадовата империя. Фереро почина преди дни на 89-годишна възраст в дома си в Монте Карло. "Не е имало ден да не съм закусвал с "Нутела", сподели преди време италианският супербогаташ. Заради продължително боледуване през последните години той бе спрял да лети всеки ден с хеликоптер от вилата си в Монте Карло до централата на компанията в Алба, Северна Италия и лично да ръководи безнеса на смятаната за най-успешна в цяла Италия компания.

Микеле Фереро продължава традициите на семейния бизнес, който баща му Пиетро Фереро развива. Дребният бизнес на Пиетро оцелял, надживявайки всички тежки икономически кризи в Европа, включително Втората световна война, както и конкуренцията на други фирми, произвеждащи шоколадови изделия. Кариерата на сина Микеле Фереро започва след като през 1957 г. наследява от баща си малката семейна сладкарска фирма. Но най-важното е, че наследява и рецептата за течен шоколад, произвеждан от лешници и какао. През 1964 г. продуктът е наречен "Нутела". Благодарение на "Нутела" и на своя бизнес нюх Микеле Фереро успява да изгради мощна сладкарска империя. През 2011 г. Микеле Фереро по здравословни причини с напредването на старостта отстъпи президентския пост на холдинга на 50-годишния си син Джовани.

Микеле Фереро е трето поколение в семейния бизнес на фамилията. Микеле е едва на 5 години, когато баща му Пиетро наследил от предците си скромна фурна-хлебарница в град Алба в западната част на Северна Италия. До края на Втората светна война семейство Фереро заработвало някакси с малката хлебарница за скромното си преживяване. За обеднелите през войната италианци кифлите и другите хлебни изделия станали скъпи, често дори за евтин хляб не им достигали пари. Находчивият Пиетро обаче измислил начин за оцеляване на семейния бизнес. Хлебарят започнал да прави сладки тубички от тесто, пълнени със захаросан мед, малко какао, зехтин и лешници. Нарекъл лакомството "Джандуйо".

Експериментът се оказал успешен и доходен, но едва не завършил с провал. Веднъж през лятото настъпила такава адска жега, че дори в прохладното мазе на хлебарската работилница новите лакомства започнали да се топят, превръщайки се в разтопена маса. Но Пиетро пак намерил изход от тежката ситуация и превърнал разтопената сладка маса в нов деликатес - шоколадов крем. Той започнал да продава крема, намазан на филии хляб. Много скоро този нов сладкиш станал хит. През 1946 г. Пиетро произвеждал големи количества от новата сладка вкуснотия, а брат му Джовани успешно продавал стоката.

След 1957 г. под личното ръководство на Микеле Фереро започва големият възход на фирмата "Нутела" и за няколко години тя се превръща в една от най-динамично развиващите се компании в Италия. Но за разлика от други големи компании "Нутела" и досега не допуска други инвеститори да притежават нейни акции.

Както баща му Пиетро през 40-те години на миналия век успял да се справи с предизвикания от жегите проблем с "Джандуйо", така и Микеле се преборил с предизвикателствата на пазарната конкуренция през 50-те и 60-те години и успял да води компанията напред. На конкурентите в бранша не им оставало нищо друго освен да я следват и да използват нейния опит.

Микеле бил не по-малко находчив от своя баща.

От детството си той заел, че децата не обичат много полезното за здравето мляко, но обожават млечния шоколад. Значи трябва да се направи такъв сладкарски продукт, който хем да се нрави на децата, хем родителите им да нямат нищо против да го купуват, мислил си бизнесменът. Така се появила една от главните линии на компанията "Фереро" - производството на шоколадови продукти от бренда "Kinder", в съдържанието на които млякото достига 42%. Сред тях са и популярните шоколадови яйца, в които се слагат различни играчки и подаръци. По света от тези яйца се продават общо над 1 млрд. годишно. Днес групата Фереро, включваща марките Киндер, Фереро и Мон Шери, има 22 000 служители по света. Само приходите от продажбите на "Нутела" възлизат на 1,7 млрд. евро годишно. 11 завода на "Фереро" по света произвеждат годишно по 365 000 тона "Нутела".

Семейството има 23 млрд. долара

Според сп. "Форбс" семейство Фереро разполага със състояние, възлизащо на 23 млрд. долара, с което то се нарежда на 30-то място сред най-богатите фамилии в света. Мекеле Фереро може да бъде причислен към съвременните милиардери, които лично са вложили ум и въображение в създаването и ръководенето на своите компании. Освен класическата "Нутела" и шоколадовите яйцата Киндер компанията произвежда бонбони "Фереро Роше" и още много други лакомствата, които се продават успешно в големи количества в десетки страни.

Смъртта на Микеле Фереро поставя въпроса за наследяването на контролираната от клана Фереро компания за шоколадови изделия, чиито продажби възлизат на около 8 млрд. евро. Повдига се и въпросът дали компанията няма да се обедини с друг гигант, отбелязва Ройтерс. Но още през 2013 г. синът на Микеле Фереро - Джовани, който е и главен изпълнителен директор на компанията, обяви, че "Нутела" не е за продан, след като тръгнаха слухове, че швейцарската "Нестле" е направила оферта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай