"Файненшъл таймс": България нанася удар на Русия за "Южен поток"

"Файненшъл таймс": България нанася удар на Русия за "Южен поток" | StandartNews.com

Решението на българския премиер да замрази работата по проекта "Южен поток", който ще позволи руският газ за Европа да заобикаля Украйна, нанася удар по усилията на Кремъл да укрепи положението си като енергиен доставчик на ЕС. Това пише британският вестник "Файненшъл таймс" по повод намерението на правителството за замразяване на проекта.

"Южен поток" би укрепил лостовете на Москва за влияние върху Киев, позволявайки й да заплашва с врътване на кранчето (за Украйна), без да се застрашават доставките за Централна Европа, се казва още в статията.

Вестникът продължава с това, че високопоставени служители на ЕС и САЩ са изразили геополитически опасения от желанието на София да продължи работата по проекта, когато украинската криза изостря напрежението между Москва и ЕС за руския газ. Авторът на статията напомня личната намеса по въпроса на шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, който заплаши България с наказателни мерки, ако не внесе корекции в проекта според европейското законодателство.

САЩ има опасения от участието на руската компания "Стройтрансгаз" като контрактор по проекта "Южен поток", става ясно от изданието.

"Политическият натиск (върху България) е огромен. Не е случайно, че решението на премиера (Пламен Орешарски) бе обявено след среща с (трима американски сенатори, включително и) Джон Маккейн", продължава статията на "Файненшъл таймс".

България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., се очерта като "точка на сблъсък" между Русия и Запада, защото тя е единствената страна от ЕС, която позволи изграждането на "Южен поток" да продължи на нейна територия. Това решение разцепи правителството, тъй като някои в Социалистическата партия настояват за по-тесни връзки с Кремъл, докато други, включително и по-малките коалиционни партньори, призоваха за съобразяване с Брюксел", посочва авторът.

"Политическите и бизнес интересите на страната в голяма степен зависят от продължаването на проекта "Южен поток", затова правителството изглежда твърде уязвимо по въпроса", казва експертът Илиян Василев пред вестника. И уточнява, че  Пламен Орешарски е направил политическо изявление, за да успокои чуждестранните и вътрешните критици, но все още се нуждае от това кабинетът да одобри решението му за замразяване на проекта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай