Разнобой в кабинета за "Южен поток"

Разнобой в кабинета за "Южен поток" | StandartNews.com

Совалки от Вашингтон до Москва за тръбата

София. Проектът "Южен поток" се оказа основният коз в сложната геополитическа игра между Русия, САЩ и Европейския съюз. Изявлението на премиера Пламен Орешарски, че работата по газопровода у нас се спира временно до изчистване на спорните точки с Брюксел, предизвика политически реакции у нас и отзвук в Европа и Русия.

Разнобой в кабинета предизвика бъдещето на проекта "Южен поток". Ден, след като премиерът Пламен Орешарски заяви, че газовият строеж е спрян, докато процедурата не се синхронизира с Европейската комисия, енергийният министър Драгомир Стойнев заяви от Китай, че "никой не поставя под въпрос реализацията на проекта". "Той е необратим, въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран", подчерта в своя позиция Стойнев. И допълни, че "в България общественото мнение е категорично за проекта - 64% от българите го одобряват".

Независимо че в изявлението си от Китай Драгомир Стойнев отбелязва, че "не вижда разминаване с изразеното от премиера", социалисти отчетоха разнобой. И го обясниха с хладните отношения след изборите между соцлидера Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски. Станишев не е звънял от седмица на Орешарски, разказаха вчера червени апаратчици. Те споделиха, че след изявлението на премиера за "Южен поток" Драгомир Стойнев получил депеша от "Позитано" 20. С нея соцръководството му напомняло, че ако Орешарски е експерт от "гражданската квота" на БСП, то Стойнев е "партийна квота" и ако иска да остане в нея, трябва да говори публично. Напомнили му, че строежът на "Южен поток" е основно предизборно обещание на БСП, че проектът е обявен от социалистите за национален приоритет.

Премиерът не е съгласувал позицията си с БСП на никакви нива, лаконично коментира член на Изпълнителното бюро. А висши социалисти открито скочиха срещу Орешарски. Още в неделя вечерта зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов е бил потърсен за коментар от руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. "Българската социалистическа партия е удивена от решението за прекратяване реализацията на проекта "Южен поток", казва Стоилов пред агенцията, цитиран от БГНЕС. "Решението, което беше обявено вчера от премиера Пламен Орешарски, смущава. По-добре би било да се внесат корекции в проекта едновременно с неговото реализиране. БСП подкрепя еднозначно "Южен поток" при изпълнение на изискванията на Европейския съюз", заявява в интервюто Стоилов. "Но очевидно този проект стана заложник на геополитическите интереси. От страна на правителството беше необходимо да отстоява по-твърдо националните интереси", казва още зам.-председателят на БСП.

Той не се ангажира с прогноза за развитие на ситуацията. "Сега под въпрос е самата система на държавно управление и способността на правителството да продължи своята работа", заяви зам.-председателят на БСП.
"Категорично няма да подкрепя тази позиция (б.р. на премиера). България може да провежда политика, която да отговаря на националния ни интерес, а не да ни унижават все едно сме колониална администрация. А "Южен поток" е от национален и европейски интерес", написа във Фейсбук соцдепутатката Ваня Добрева.

"България не може да си позволи да загуби този проект", заявиха и ключови фигури от енергийния съвет на "Позитано" 20. Соцдепутатът Страхил Ангелов коментира пред TV7, че кабинетът "Орешарски" е "станал заложник на геополитическа игра". И още: "До голяма степен неволите на това правителство дойдоха по линия на проекта "Южен поток" и геополитически пъзел, който се реди в момента". "Унизителен е фактът, че решението за спиране на "Южен поток" е дошло след визитата на трима американски сенатори", каза Ангелов. Той намекна, че спирането на средствата по еврофондовете е свързано с "Южен поток". "Това, което в момента г-н Орешарски прави, е да се въведе ред в проектите, ред в "Южен поток", заяви по същото време по Нова телевизия червеният енергетик Таско Ерменков. "Моето лично мнение е, че проектът трябва да се случи - дали с Орешарски или без него, дали от това правителство или не", каза още Ерменков.

Социалистите ще защитят "Южен поток" с официална позиция на днешния си пленум.
Размяната на реплики у нас съвпадна със совалки за газовия проект в Москва и Вашингтон. Според неофициална информация, енергийният експерт на БСП Явор Куюмджиев от два дни е в руската столица, прибира се днес. От "Позитано" 20 не уточниха целта на визитата му, но и не отрекоха да е свързана с "Южен поток". В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е във Вашингтон за срещи в американския Конгрес.

Превърнаха го в унижение

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

"Южен поток" беше превърнат в поредното унижение за страната след "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене". Още преди половин - една година казах, че те ще съсипят и този проект. Некадърност, некомпетентност, корумпираност - това са ми обясненията. И като резултат от всичко това - унижение за българската нация, за България - по цял свят да ни разнасят, че имаме такова правителство, което лъже и Брюксел, лъже и Москва, лъже и Вашингтон, лъже и българския народ. Затова незабавно трябва да извадят, ако има подписан договор, защото, доколкото знам, Орешарски излъгал Брюксел, че няма и да видим има ли клаузи за наказания в него. Ако се окаже, че и този път заради некадърност и некомпетентност на това правителство тройна коалиция ще донесе загуби на България, според мен трябва да се потърси и някаква наказателна отговорност.

Реформаторите: Позицията е неясна

Независимо от обявеното под американски конвой решение на премиера за спиране на проекта "Южен поток" не стана ясно какви ангажименти е поела България, заявиха реформаторите. Пламен Орешарски дължи отговор на поне два въпроса, дали е подписан договор за строежа на "Южен поток" и какво съдържа той, каза Трайчо Трайков. Той допълни, че трябва да се каже и дали е взет заем от Газпром. България няма нужда от "Южен поток", тъй като той не осигурява независимост на газовите доставки на страната ни, смятат реформаторите. Освен това според тях най-важният въпрос в този проект за България е как се харчат парите на българските граждани, а такава информация няма.

Бареков иска нови правила

"Южен поток" трябва да се строи от мен и от Ангел Джамбазки, а не от ПП "Атака" и БСП. Това заяви лидерът на ПП "България без цензура" Николай Бареков вчера. Според него газопроводът трябва да се строи при нови правила, а не по тези на сегашните управляващи. "Тези правила тук са на няколко проруски партии, които се събраха в България и според мен единственото, което ги мотивира, са комисионите, а не че някои обича Русия", обясни той. Според него в сегашния проект са замесени определени фирми, което е било и спънката.

Жалваме се в Брюксел от щатските ТЕЦ-ове

В разгара на скандала около "Южен поток" стана ясно, че ще искаме помощ от Брюксел за преразглеждане на договорите за скъп ток от двете американски централи. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е предложила на финансовия министър Петър Чобанов да сезира Европейската комисия за контрактите
с ТЕЦ "AES-3C Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3". Те бяха сключени на 13 юни 2001 г., само 4 дни преди падането на кабинета "Костов. Целта на решението на ДКЕВР е да се постигне намаление на цените на тока за бита от 1 юли. Според комисарите чрез него се очаква Брюксел да се произнесе за промяна или разтрогване на тези договори, тъй като те не отговарят на принципите на свободния пазар и на ЕС. Комисията предлага на НЕК и двата щатски ТЕЦ-а да започнат преговори за намаляване на цените с 30% за ТЕЦ "AES-3C Марица-изток 1" и с 20% - за "Контур Глобал Марица-изток 3". Освен това от ДКЕВР искат двете страни да се договорят и за намаляване наполовина на задължително изкупуваните от двата ТЕЦ-а количества електроенергия. За целта единият от двата блока на ТЕЦ "AES-3C Марица-изток 1" трябва да започне да работи само за свободния пазар, а от "Контур Глобал Марица-изток 3" - два от четирите блока да предлагат производството си на борсата.

От ДКЕВР се надяват, ако общественият доставчик и двата американски ТЕЦ-а се договорят, това да намали разходите на НЕК за изкупуване на енергия през следващия регулаторен период с 424 млн. лева. Комисарите обосновават искането с намаляване на потреблението на ток на регулирания пазар и излизането на голяма част от бизнес клиентите на свободния пазар. От енергийния регулатор обаче признават, че законово не могат да накарат двете страни да постигнат подобна договореност. Според експерти дори и да се договорят решението за това ще влезе в сила най-рано след година, което означава, че то няма да окаже влияние върху влизащия в сила от 1 юли ценови период.

"Коммерсант": Натискът на САЩ е заради тръбите на Украйна

Киев води преговори с Shell, ExxonMobil и Chevron за инвестиции, пишат руските медии

Руският вестник "Коммерсант" обвърза спирането на "Южен поток" с приватизацията на газопреносната мрежа на Украйна. Според медията, интереси да придобият дял в украинската газова мрежа имат европейски и американски компании. Реализацията на "Южен поток" обаче ще сведе стойността на активите на газовата мрежа на Украйна до нула, пише ИТАР ТАСС. Агенцията припомня, че идеята за преструктуриране на "Нафтогаз" беше лансирана от украинския премиер Арсений Яценюк през миналата седмица. Тогава Яценюк обясни, че от активите на компанията ще бъдат извадени газовите хранилища и магистралните газопроводи. Тези активи могат да бъдат използвани "съвместно със САЩ и ЕС", коментира още премиерът на Украйна.

Според "Коммерсант" в момента Киев води преговори с Shell, ExxonMobil и Chevron за възможни инвестиции в газопреносната мрежа на страната. Основното обаче са гаранции за транзит от страна на "Газпром", без които значението на мрежата е минимално, коментира още изданието.

Преустановяването на строителството на "Южен поток" е изгодно само на САЩ, коментира и депутатът от Държавната Дума на Русия Валерий Язев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него изгодата на САЩ се състояла в това, че по този начин щели да оставят Европа без евтин достъп до газ и да я принудят да потребява повече втечнен газ, по-възможност и американски, и така да се отслаби конкурентоспособността на европейската икономика. По думите му, след като затихне политическата криза в Украйна, в Европа и Америка ще започнат да се успокояват и тогава темата за "Южен поток" отново щяла да излезе на дневен ред.

Кремъл мълчи

Преди да се каже каквото и да е за изявлението на България за "Южен поток", трябва да се изясни ситуацията. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред РИА Новости. От Кремъл смятат за преждевременно да се коментира ситуацията за спиране на работата по проекта, каза Песков. "Трябва да се изясни, засега е рано да се каже каквото и да е", допълни той. От "Газпром" също няма коментар за проблемите с газопровода.

Първият зам. председател на комитета на Държавната Дума по международните дела Леонид Калашников обаче нарече "истински енергиен шантаж" преустановяването от България на работата по "Южен поток". Това е свързано с Украйна, с натиска, който се оказва от страна на Европа на Русия, е заявил депутатът пред ИТАР-ТАСС.

Това е плавен, пълзящ преход към икономически санкции срещу Русия, коментира постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов пред ИТАР-ТАСС. Чижов посочи, че правителството на България е било подложено на изключителен суров натиск, преди да се съгласи да замрази подготовката за строителството на "Южен поток".

Разногласия и в Сърбия

На различни позиции за "Южен поток" са и членове на кабинета в Сърбия. Белград трябва да отложи началото на изграждането на "Южен поток". Това заяви преди обяд вчера сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович. Проектът ще продължи само след като бъдат отстранени всички забележки на Брюксел и бъде уточнен начинът на неговото изпълнение по-нататък, коментира тя.

Бъдещето на проекта зависи от договора на ЕК със страните членки на ЕС и Русия, подкрепи колежката си и министърът на минната промишленост и енергетиката Александър Антич.

Засега в Сърбия по проекта "Южен поток" всичко върви, както е планирано, и само сръбското правителство може да вземе друго решение, а то не е заседавало. Това контрира следобед премиерът на страната Александър Вучич.
В компанията "Сърбиягаз", която реализира проекта, в Сърбия са в ход преговори за заем от "Газпром". За края на юни е планирано подписването на договора с изпълнителите. Проектът няма да спре, освен ако правителството не вземе друго решение, заявиха от "Сърбиягаз".

Питат има ли договор със "Стройтрансгаз"

Търговска тайна е информацията има ли подписан договор с избрания консорциум, оглавяван от руската "Стройтрансгаз", за строителството на "Южен поток". Това е отговорът на запитване от агенция Mediapool до проектната компания "Южен поток България". Ако са подписани договорите за строежа на газопровода през българска територия, компаниите ще направят всичко възможно, за да бъдат компенсирани финансово, коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай