Евтиното сирене поскъпва до 35%

Вече не може да се слагат евтини протеини и извара

Евтиното сирене  поскъпва до 35% | StandartNews.com

София.   Евтиното сирене ще поскъпне с до 35% заради въведената нова наредба за млечните продукти. Скокът на цената ще се наложи заради забраната в сиренето да се слагат палмови масла, евтини протеини и извара.

Това каза Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според него по-малко отражение върху крайната цена ще има за по-скъпите бучки, в които и досега са се влагали само качествени суровини. Общото поскъпване, което се очаква за всички видове млечни продукти вследствие на новата наредба, е около 10%, смята Иванов. Според него то може да се очаква до 15-20 дни след влизането в сила на новия нормативен акт. В момента цената на сиренето е с 12% по-висока в сравнение с януари 2012 г., каза Владимир Иванов, като се позова на данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на килограм краве сирене вече е между 7 и 12 лв., докато преди Нова година то беше поне с лев по-евтино. Кашкавалът пък вече достига и до над 19 лв. за килограм.

Според служители на агенцията по храните не би трябвало новата наредба да се отрази на цените на млечните продукти. Тя забрани едновременното производство на истински млечни продукти и такива с вложени палмови масла. Освен това беше въведено ограничение за протеините, които могат да се използват в млечните продукти. Те вече трябва да са единствено млечни и да са максимум 20% от общата суровина, съобщиха от агенцията по храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай