Европейските акции с рекорден скок

Еврото поскъпна до 1,222 долара

Европейските акции с рекорден скок | StandartNews.com

Европейските акции днес се търгуват в най-високи нива от февруари насам, докато еврото поскъпна над 1,2200 долар за пръв път от април 2018 година след изненадващо добри проучване за бизнес активността в еврозоната през декември и подновени надежди за постигане на търговска Брекзит сделка.

Според бнр апетитът за рискови финансово активи от страна на европейските инвеститори се подсилва допълнително и от възможността за доставки на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и за начало на ваксинацията в Европа още преди края на 2020 година.

Последното проучване на агенция IHS Markit отчете изненадващо силно подобрение на бизнеса активността в еврозоната и в частност в Германия и Франция през декември, парирайки солидната слабост през ноември въпреки новите противоепидемични ограничителни мерки заради втората вълна на Covid-19.

Междувременно се засилиха надеждите за скорошно начало на ваксинацията срещу коронавирус в Европа още преди края на годината, след като стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата ще вземе решение за спешната употреба на ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech на извънредна среща на 21-ви декември.

Шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен пък сигнализира за известен прогрес в Брекзит преговорите между Брюксел и Лондон по време на нейно изказване пред Европейския парламент.

Всичко това допринесе за солиден подем на европейските фондови борси и до поскъпване на еврото на валутния пазар.

По време на обедната европейска търговия в сряда общият фонд индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,8% към 396,67 пункта, достигайки най-високо ниво от февруари насам.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с цели 1,6% до нов 10-месечен връх с оглед на доста солидно проучване на IHS Markit за бизнес активността в Германия през ноември - както в промишлената, така и в сферата на услугите.

Френският индекс CAC 40 се повишава с 0,76%, италианският MIB с 0,89% и испанският Ibex 35 с 0,35%.

Британският индекс FTSE100 също бележи солидно повишение с около 1%, след като и бизнес активността на Острова се подобри през декември, според проучването на IHS Markit.

Силните европейски данни допринасят и за поскъпване на еврото над 1,2200 долара за пръв път от повече от две години насам.

Еврото нарасна за кратко с 0,5% към 1,2213 долара, достигайки най-високо ниво от април 2018 година, преди да върне малко под 1,2200 нивото. От месец май насам единната европейска валута поскъпна с близо 13% спрямо щатския долара, като еврото е на път да отбележи най-силната си година от 2017 насам.

В същото време индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се търгува малко над нивото от 90,00 пункта (около 90,127 пункта) - най-ниско от април 2018 година. Поевтиняването на зелените пари през последните месеци се дължи отчасти на подновения риск-апетит на световните капиталови пазари и с оглед на очакванията за скорошно споразумение между републиканци и демократи във Вашингтон относно нов пакет финансови антикризисни стимули.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай