Европарите през иглено ухо

Борим се за 15,6 млрд. лв. от Брюксел за периода 2014-2020 г.

Европарите през иглено ухо | StandartNews.com

София. България трябва да промени няколко закона и официални документи, за да запази парите от еврофондовете за следващия програмен период. Това обясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Страната ни трябва да изпълни определени условия до края на 2016 г. във всяка една от сферите, включени в програмата за Европа 2020. Всички държави членки, включително и ние, трябва да поемат ангажимент за засилване на научноизследователската дейност. Освен това трябва да се подобри качеството и достъпът до информационни технологии, да се повиши конкурентоспособността на малкия и среден бизнес. Имаме доста работа и по отношение на опазването на околната среда. За да не изгубим пари, трябва да се насърчава заетостта и социалното приобщаване, да се инвестира в образованието и да се повиши капацитетът на публичната администрация.

Ако София не успее да докаже напредък във всяка от тези сфери до 31 декември 2016 г., ще бъде спряно финансирането в областите, в които не сме постигнали успех. За да не се стигне до това, вече са разпределени задачите на всяко министерство, като плановете за действие са до края на 2013 г., обясни Дончев.

Във втората група задачи от ЕС, които трябва да изпълним, са да покрием критериите по отношение на възлагането на обществени поръчки, ненарушаване на правилата, по които се дава държавна помощ. Ще трябва да променим и законодателството в областта на околната среда. Освен това страната ни трябва да натрупа достатъчно статистически данни, за да покаже на Брюксел какви са реалните резултати от наливането на евросредствата. Затова вече се водят разговори с НСИ за събиране на данни и на ниво общини, допълни Дончев. От това доколко са изпълнени тези условия, няма да зависи колко ще получи страната ни през следващия програмен период, обясни министърът. Ще се борим за финансиране с 20% по-голямо от настоящето, тоест около 15,6 млрд. лв. Програмата минимум е средствата за следващите 7 години от Европа да са колкото и за настоящия период - малко над 13 млрд. лв., допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай