Еврокомисията понижи прогнозата за растеж на България

Еврокомисията понижи прогнозата за растеж на България | StandartNews.com

Брюксел. С 0,5% е понижена  прогнозата за икономическия растеж на България през тази година, съобщиха от ЕК. В предишната си прогноза от месец май Брюксел предвиждаше растеж от 1,7%, който днес е преразгледан в посока надолу до 1,2%.

Комисията обаче очаква още по-голям спад на БВП за следващата 2015 г. Според първоначалната прогноза родната икономика трябваше да отбележи ръст от 2%, но сега той е свит до едва 0,6%.

Еврокомисията обобщава очакванията си за България с намален ръст в условията на растяща несигурност. Тя посочва влошеното доверие в банковия сектор у нас като една от причините за неблагоприятната прогноза. Комисията отбелязва, че затварянето на четвъртата най-голяма банка в страната, което е оставило вложителите без достъп до депозитите им месеци наред, е намалило доверието в системата и е разкрило нередности в банковата дейност. Затегнатите впоследствие стандарти за кредитиране от страна на другите банки, са потиснали частните инвестиции. Те, както и публичните, ще намаляват и в следващите две години, смята Еврокомисията.

Зависимостта от внос на руски газ е посочена като негативна, тъй като при прекъсване на доставките може допълнително да попречи на икономическия растеж.

По-строгите условия за достъп до кредити са сред другите посочени рискове. В комбинация с крехкия трудов пазар, те могат да доведат до намаляване на вътрешното потребление и допълнително да подкопаят доверието в икономиката, предупреждава Европейската комисия.

Очаква се още през тази година България да прескочи допустимия праг от 3 на сто за дефицита и да влезе в свръхдефицит от 3,6 на сто. Той, според днешните разчети, няма да бъде преодолян и в следващите две години – дори ще расте с по 0,1 на сто на година. Тези равнища на дефицита у нас са близо два пъти по-големи от заложените в пролетната икономическа прогноза през май. Предвижда се и увеличение на дълга, който през 2016-а да достигне 30 на сто.

Очаква се през 2015 и 2016 г. частното потребление да нарасне умерено, подкрепено от ниските цени на суровините и нарастването на разполагаемия доход в резултат на постепенното подобряване на състоянието на пазара на труда. Приносът на публичното потребление за растежа ще е незначителен. На фона на умереното нарастване на световната търговия, нетният износ вероятно също ще допринесе твърде малко за растежа на БВП през следващите години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай