Вторник,

Еврохолд се надява да придобие ЧЕЗ до края на 2019

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Еврохолд се надява да придобие ЧЕЗ до края на 2019
A
A
A

Дружеството "Еврохолд" се надява до края на годината да получи всички регулаторни разрешения, за да придобие българските активи на ЧЕЗ. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Асен Христов на среща с журналисти късно снощи, цитиран от БНР.

От компанията вече обявиха, че имат сключен договор за 335 млн. евро с ЧЕЗ - Прага. Парите за сделката ще бъдат осигурени от две глобални банки и собствен капитал, а от холдинга обмислят да поканят представител на държавата в борда на електроразределителното дружество.

След като бъде приключена сделката за българските активи на ЧЕЗ, от „Еврохолд“ ще се концентрират върху намаляването на загубите по преносната мрежа, с което няма да се наложи сериозно увеличение на цената на тока, увери Асен Христов от надзорния съвет на холдинга.

И ако е необходимо: „Мисля, че нито един от моите колеги няма да бъде против да предложим място в Борда на директорите на "Разпределение енерго" в бъдеще на един държавен представител".

Кредит от 300 млн. евро е договорен с две международни банки, а 80 млн. евро ще бъдат набрани през фондовата борса, въпреки че проспектът на дружеството вече е връщан два пъти за доработване от КФН.

От небанковия регулатор проверяват също така капацитета на холдинга да осигури финансиране, а както стана ясно - резултатът от проверките ще бъде докладван в ДАНС и прокуратурата: "Предоставили сме информация, която, според нашите юристи, е повече, отколкото би трябвало да се предостави", увери Асен Христов.

От „Еврохолд“ смятат да останат в енергийния бизнес поне десет години и не скриват амбициите си да придобият и други активи на ЧЕЗ извън страната.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички