Евробанката ще финансира закъсалите страни без ограничения

Евробанката ще финансира закъсалите страни без ограничения | StandartNews.com

Франкфурт. Европейската централна банка ще изкупува без ограничения държавни облигации на страните-членки. Това съобщи управителят на банката Марио Драги след едно от най-важните заседания на финансовата институция, което приключи вчера.На него банкерите решиха при какви условия ще се купуват държавни облигации.

Европейската банка ще купува облигации без ограничения в количеството на вторичния пазар с падеж от една до три години, обясни Драги. Страните, които желаят подобно финансиране обаче ще трябва да отправят официално молба за помощ от европейските спасителни фондове и да приемат "строги и ефективни" условия за бюджетната си политика. Международният валутен фонд (МВФ) ще помага при контрола на правителствата за спазването на условията, допълва АП. Драги съобщи също, че ЕЦБ ще публикува седмична и месечна информация за изкупуванията на облигации. Президентът посочи, че банката ще има същия статут като на останалите кредитори при изкупуването на дългови книжа.

Решението беше посрещнато радушно от финансовите пазари и от повечето страни. Италия - третата по големина икономика в еврозоната, която изпитва проблеми, приветства новината. Мнението на Германия обаче не е толкова добро.

Въпреки мерките за стабилизиране на икономиката европейската банка очаква Стария континент да бъде застигнат от рецесия. Затова банката преразгледа икономическата прогноза за валутния съюз и повиши оценката за инфлацията. Вместо лек икономически спад от 0.1 на сто, както беше прогнозирала през юни, сега банката предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) на региона да се свие с 0.4 на сто тази година, след което да нарасне с 0.5 на сто през 2013 г. (спрямо 1% прогноза през юни).Заложената инфлация пък вече е 2.5% за тази година и 1.9 на сто догодина. През юни институцията прогнозира съответно обезценка от 2.4 процента за тази и 16% за догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай