Вторник,

ЕЦБ: Възстановяването на еврозоната се бави

От: Пламен Вълков -
ЕЦБ: Възстановяването на еврозоната се бави
A
A
A

Икономическите данни сочат за забавяне на възстановяването на еврозоната, като пандемията от коронавирус може да има по-трайни от очакваното последици, се посочва в протоколите от последното заседание на ЕЦБ, проведено в края на октомври, които бяха публикувани в четвъртък..

Банката заяви, че се очаква заетостта да се свие допълнително, а потреблението на домакинствата вероятно ще остане слабо. Очаква се също така бизнес инвестициите да бъдат негативно повлияни от повишената несигурност.

Инфлацията се движи под очакванията преди това и в момента се предполага, че ще остане отрицателна до началото на 2021 г., показва документът от последното заседание на централната банка.

На срещата на 28 и 29 октомври членовете а ЕЦБ се съгласиха, че при настоящите обстоятелства всеки признак на самодоволство може да бъде "вреден" с оглед на втората вълна на коронавирусна инфекция.

"Всеки признак на самодоволство - дори неволен - би могъл да навреди при настоящите обстоятелства", заявиха централните банкери. "Ясни рискове за растежа на БВП се появиха през четвъртото тримесечие", посочват протоколите от октомврийското заседание, което е знак, че ЕЦБ се опасява от т.нар. "двойна рецесия" (W-образно развитие на икономиката), която може да нанесе трайни вреди на икономиката на еврозоната.

С оглед на това централната банка обеща повече стимули за подкрепа на икономиката, които да бъдат разисквани и обявени на следващото заседание през декември и които вероятно ще включва главно допълнителни покупки на еврооблигации по програмите, известни като "количествени улеснения", както и допълнително предоставяне на нисколихвени заеми на търговските банки.

Оповестените днес протоколи от октомврийското заседание обаче показват намаляваща увереност, че стимулите ще помогнат на еврозоната да преодолее повече от година ограничения, свързани с пандемията, без да бъдат понесени по-трайни икономически белези, които биха могли да натежат върху растежа в дългосрочен план.

"Би било важно да се разгледа възможността пандемията да има по-дълготрайни ефекти както по отношение на търсенето, така и на предлагането, намалявайки потенциалния икономически растеж", се казва в протоколите от последното заседание на ЕЦБ.

Следващата последна за годината среща на ЕЦБ ще бъде на 10-и декември, като председателят на банката Кристин Лагард вече заяви, че ще бъдат обсъдени всички налични финансови инструменти, но основните ще останат пандемичната програма за спешно закупуване на облигации (PEPP) и целевите операции за дългосрочно рефинансиране на банките (TLTRO).

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички