Ето защо "Газпром" обяви форсмажор и спря доставките ДОПЪЛНЕНА

Германия не вярва на официалните обяснения, смятайки, че истинската цел е опит да се окаже натиск върху ЕС

Ето защо "Газпром" обяви форсмажор и спря доставките ДОПЪЛНЕНА | StandartNews.com

Поне една голяма енергийна компания в Европа е получила писмо от Газпром , в което се съобщава, че руската компания не е в състояние да изпълни задълженията си за доставка на гориво поради форсмажорни обстоятелства, съобщи "Ройтерс", който разполага с документа.

За съобщението за форсмажор при доставките на газ съобщи и "Стандарт".

Горещи новини от "Газпром"! Ключово решение

В сайта Лента ру излязоха подробности по темата. 

Писмото е от 14 юли. Източникът на "Ройтерс" твърди, че става дума за компания от Германия и се отнася за доставки по газопровода "Северен поток". В същото време се отбелязва, че неизпълнението е обявено още от 14 юни, когато руският монополист започна рязко да намалява изпомпването.

Получател на писмото от "Газпром" , в което компанията информира за форсмажорните обстоятелства при доставките на газ, е германският концерн Uniper, пише Reuters .

„Uniper смята това за неоправдано и официално отхвърля твърдението за непреодолима сила“, каза германската компания.

Причината за подобни действия в Газпром е липсата на оборудване за компресорната станция Портовая. Ръководителят на компанията Алексей Милер твърди, че е невъзможно да се замени газотурбинен двигател от Siemens и че Русия не може да го ремонтира сама.

Ситуацията се усложнява от факта, че дадената за ремонт турбина се озовава в Канада, откъдето износът й е забранен със санкции. По време на преговорите германските власти успяха да разрешат ситуацията и турбината ще се върне в Русия, но остава въпросът за ремонта на други турбини.

В същото време Германия не вярва на официалните обяснения, смятайки, че истинската цел на намаляването на доставките е опит да се окаже натиск върху Европейския съюз и да се промени позицията му по военния конфликт в Украйна. По-специално, изпълнителният директор на Siemens Energy Джо Кезер категорично отхвърли възможността за намаляване на изпомпването от 167 на 67 милиона кубически метра на ден поради една турбина.

В Европа смятат за вероятно да се развият събития, при които Русия напълно да спре доставките по една или друга причина. Кремъл все още отрича възможността за подобно развитие на събитията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай