Вторник,

Ето сметката, която бяга от теслите на банките

От: Редактор -
12820
Ето сметката, която бяга от теслите на банките
A
A
A

Чували ли сте за платежна сметка за основни операции /ПСОО/? Би трябвало, защото се предлага от всички банки, опериращи в България, още от 2016 г. А най-голямото и предимство е, че е евтина.

В условия на непрекъснато вдигане на такси и комисиони, разходите по поддръжка и опериране със специалната ПСОО трябва да са „приемливи”, както се изразява БНБ. Централната банка регулира тези такси, за разлика от другите, които само регистрира и обобщава за нуждите на анализи.

Така таксите по ПСОО трябва да отговарят едновременно на две условия - те трябва да са по-ниски от средния размер на таксите за съответната услуга на банковия пазар у нас и още по-хубаво - те са възможно най-ниските, която самата банка предлага според тарифата си за разплащателни сметки. За съжаление, в обичайния случай става въпрос за спестяване на жълти стотинки. 

При средна стойност за банковия пазар у нас за миналата година от 0.26 лева /когато картата се ползва на банкомат на банката издател/ и 1.14 лева /когато е чужд банкомат/ при ПИБ например е съответно 0.24 лева и точно 1.14 лева.

Както личи от името, това е банкова сметка, с която може да се извършват най-масовите банкови операции - сметката може да е с обвързана с дебитна карта или не, от нея може да се тегли от банкомат или от каса, да получавате заплатата или пенсията си, може да се разплащат сметките за ток, вода, интернет, да се плаща на ПОС-терминал в магазина, да се нареждат преводи, дори да се използва при  онлайн пазаруване. Могат да се добавят и други, по- непопулярни услуги, които обаче ще се заплащат по стандартните тарифи на банката.

С други думи - това е най-евтината алтернатива на банкова сметка и точно затова банките нямат интерес да я предлагат. Нямат вариант обаче и да откажат да открият ПСОО, освен ако клиентът вече има такава, независимо в коя банка. Тоест, разрешено е само по една на човек. Няма точна статистика колко българи разполагат с такава сметка. 

Но още през 2018 г. националната асоциация „Активни потребители” направиха проучване, което показа, че банките премълчават за съществуването й, или пък отказват клиентите с аргументи, че тя е само са социално слаби и че с нея не може да извършват куп обичайни дейности.

Към настоящия момент нещата изглеждат доста по-добре - на сайтовете на всички банки има отделна секция с информация за ПСОО, таксите и документите, които са нужни за откриването й.

Но със сигурност не я предлагат като първа опция на хората, дошли да си открият нова банкова сметка. Хубаво е да отбележим, че ПСОО е предназначена само за физически лица и е само в лева.

 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com