Ето кои имоти поскъпват най-много

Експертите на БНБ с коментар за интереса към сделки

Ето кои имоти поскъпват най-много | StandartNews.com

През четвъртото тримесечие на 2021 г. годишният темп на растеж на индекса на цените на жилищата (ИЦЖ) възлезе на 9.4% (спрямо 8.7% през предходното тримесе­чие), което беше съпроводено и с повишение на обема на сключените сделки за покупко­продажба (с 30.2% на годишна база през четвъртото тримесечие). Нарастване на цените на жилищата продължи да бъде отчитано в  големите градове в страната. Това сочи анализ на тримесечното издание на БНБ „Икономически преглед“.

Изданието посочва още, че „нарастване на цените на жилищата продължи да бъде отчитано във всеки от първите шест по-големина областни града, като най-значително бе поскъпването на жилищата във Варна (10.8%). 

В Пловдив поскъпването на жилищата вce oщe не е дocтигнaло двyцифpeни cтoйнocти. B гpaдa ce oтбeлязвa пoĸaчвaнe нa гoдишнa бaзa oт 9,5% в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa. Tyĸ oбaчe, зa paзлиĸa oт Bapнa, cтapитe жилищa ca пocĸъпнaли пoвeчe - c 13,2%, a пpи нoвoтo cтpoитeлcтвo пoвишeниeтo e c 4,9% по данни на НСИ. 

Според експертите на БНБ интересът към покупка на жилища се поддържа от натрупаните спестявания в икономиката и ограничените алтернативи за тяхното инвестиране в среда на ниски лихвени проценти продължиха да бъдат други фактори с проинфлационно влияние върху цените на жилищата. 

Имотите ще скочат драстично, а офисите ще се трансформират в жилища – това прогнозира пред „Марица” преди време проф. д-р Йоаким Каламарис, председател на борда на директорите на AXION GROUP. Експертът посочи, че в бъдеще не трябва да се купуват или продават „тесни бетони”, а да се предлага комфортна среда на обитаване, т.е. едно по-високотехнологично строителство. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай