Сряда,

Ето как скъпият ток вдига цените

От: СТАНДАРТ -
Ето как скъпият ток вдига цените
A
A
A

Мрачна прогноза за резултатите от кризата със скъпия ток направи Красимир Дачев, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), пред Нова тв.

Хората ще разберат – като варена жаба. Увеличи ли се токът – всичко се увеличава. Водата, брашното, всичко. Ще стане пълзящ ръст нагоре, пълзяща инфлация, която ще изяде всичко", прогнозира Дачев.

"Държавата взима около 40% от това, което сме произвели и се преразпределя. Често се разпределя неправилно. Фондовете се източват, стимулира се сивата икономика, която не вкарва пари в бюджета", допълни той.

Нещата се докарват до абсурд, защото се клатят основите на фундамента на българската икономика. Най-големите енергийни консуматори са енергоемките предприятия. Тази оперетно-телевизионна политическа криза ще ни се види като детска градина в сравнение с кризата с тока. Когато гигантски предприятия спрат, това е базата, която генерира приходи в държавата. Започва да се клати икономиката, обясни Дачев.

"Като освободим хората, държавата трябва да им плаща. Парите извират там,където ние вдигаме шум. В генезиса още са заложени проблемите. Трябваше да се свържем с другите държави да сме отделна икономика, но тъй като по трасето Словакия – Чехия не можем да се свържем през Румъния, но се свързахме с Гърция, където е най-скъпият ток в света – малшанс, отново ударихме греда", коментира Дачев.

"И министъра да се отстрани, и министър-председателя да се махне, енергетиката няма да се промени. Но трябва всички партии да се обединят, за да се направят големите промени", посочи той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички