Ето как се връщат парите от "Булгаргаз"

51 млн. лв. от тези пари ще отидат за „Топлофикация София“

Ето как се връщат парите от "Булгаргаз" | StandartNews.com

201 685 227 млн. лв. ще върне „Булгаргаз” на клиентите си. Кабинетът прие механизъм как компанията да възстанови сумите заради поевтиняването на природния газ за периода 2 януари 2020 г. – 31 март 2020 г.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Върнахме на хората 1,5 млрд. от олигарси

 „Проведохме трудни, няколко месечни, но успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България. Затова, съпоставен, цената на газа към миналата година – към днешна дата е с 51% по-ниска. Март е 42%“, каза министър-председателят.

ВИЖ ОЩЕ: Мярка 80/20 за автобусите

51 млн. лв. от тези пари ще отидат за „Топлофикация София“, уточни премиерът. На газоразпределителните дружества се бъдат върнати 22 млн. лв., на химическата промишленост – 52 млн. лв., на стъкларската - 16 млн. лв.

„Очаквам утре някаква хубава карикатура да има, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. Само преди няколко дни завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. При предишните управляващи, буквално беше открадната КТБ. От БТК успяхме да върнем 125 млн. евро. За това не ни обичат, затова рисуват комикси. 1,5 млрд. лв. сме върнали при хората от олигархията“, допълни Борисов.

Във връзка с наближаването на 15 юни и края на извънредната епидемична обстановка, Борисов нареди на социалния министър Деница Сачева, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов да подготвят кои мерки ще останат в сила.

 

По думите на Борисов мярката „60/40“ ще бъде удължена до септември, с готовност - до края на годината. Сачева допълни, че към 5 юни има подадени 15 371 заявления от работодатели за 260 698 служители. До момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души.

От 1 юли ще действа нов дизайн на мярката, който ще даде възможност на повече сектори да се възползват. Към транспортния бранш има допълнителна мярка, която е в размер на 290 лв. за служител. Така, съотношението в сектора ще стане 80/20.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай