Събота,

Ето как се спасяват българите от високите сметки през зимата

От: Стандарт -
4453
Ето как се спасяват българите от високите сметки през зимата
A
A
A

Търсенето на дърва за огрев е увеличено още от есента на 2021 г. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

По думите му според предварителни данни от държавните предприятия средното увеличение на желаещите да закупят дърва за огрев директно от държавните горски и ловни стопанства е около 25-30 процента. В някои населени места - областните и други градове, търсенето е дори няколко пъти по-голямо от предходните години. Заместник-министърът увери, че ръководството на Министерството на земеделието работи активно, за да отговори.

Към края на юли транспортираните дърва за огрев само от държавните гори са общо над 1,5 млн. пространствени кубични метра (874 000 плътни куб. м). Това количество е по-голямо от същия период за последните три години, каза заместник-министърът.

За физически лица продажните цени на дървата за огрев, предлагани от държавните горски и ловни стопанства, са увеличени в отделни стопанства в степен, покриваща тяхната себестойност - всички направени разходи с натрупване.

Държавните структури работят почти без печалба при тези продажби, по ценоразпис. Всяко ново поскъпване на дървата би било свързано единствено с увеличаване на разходите за добива и предлагането им, каза още Валентин Чамбов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com