EС облекчи мерките в районите с чума по козите

Край на забраната за движение на животни и продукти от тях, ще има облекчения за стопаните

EС облекчи мерките в районите с чума по козите | StandartNews.com

Държавите-членки на ЕС одобриха ревизирани мерки плюс продължаващ контрол на заболяването чума по дребните преживни животни, които не включват рестрикции за движение на животни и продукти от тях в областите Ямбол, Бургас и Хасково. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните, която съвместно с Европейската комисия (ЕК) е представила бъдещата стратегия и цели на страната за контрол на заболяването. Това е станало на заседание на постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните, проведено в Брюксел на 16 януари 2019 г. 

На 9 януари т.г. със заповед на изпълнителния директор беше променен по-строгият надзор и мерки в областите Ямбол, Бургас и Хасково, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта, наложени на страната ни с Решение на ЕК.

В региона ще продължат лабораторни изследвания и прегледи, което е в изпълнение на Програмата за контрол на трансграничните заболявания. Програмата се изпълнява от март 2017 г. в страната и в рамките на нейното изпълнение заболяването бе открито.

С прогрмата се въвеждат облекчения за стопаните и се задължават официалните ветеринарните лекари с извършване на допълнителни клинични прегледи и издаване на ветеринарномедицински свидетелства при движение на дребни преживни животни.

БАБХ разчита на пълното съдействие от страна на собствениците на животновъдните обекти за дребни преживни животни за спазването на действащите мерки за превенция и контрол на болестта, с оглед възстановяване статута на страната като държава, свободна от чума по дребните преживни животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай