Ерата на лесните пари приключи. Goldman Sachs даде най-важната си прогноза

Новите предизвикателства - нарастват "зомби" корпорациите

Ерата на лесните пари приключи. Goldman Sachs даде най-важната си прогноза | StandartNews.com

Ерата на лесните пари приключи.  Goldman Sachs даде най-важната си прогноза – тази за 2024 г., посочвайки тенденциите в развитието на глобалната икономика и финансовия свят.

Стратезите на банката, ръководени от Ян Хациус, изразиха оптимизъм, като според самия Хациус световните икономики са надхвърлили дори оптимистичните прогнози през цялата 2023 г.

В перспектива до 2024 г. Goldman Sachs предвижда окончателно отдалечаване от ерата след глобалната финансова криза, характеризираща се с ниска инфлация, нулеви основни лихвени проценти и отрицателна реална доходност.

Хатциус подчерта, че годините след глобалната криза често са изглеждали като неизбежно развитие към намаляваща глобална доходност и ниска инфлация, като в разказа са доминирали термини като “капан на ликвидността” и “секуларна стагнация“.

Стратезите твърдят още, че законодателите са приключили ерата на политиките на лесните пари. Преходът към по-високи лихвени проценти обаче се сблъска с предизвикателства, изразяващи се в повишената волатилност на фондовия пазар, бързото затягане на финансовите условия и забележителното нарастване на броя на “зомби” корпорациите, изправени пред финансови затруднения.В обобщение, от Goldman Sachs остават предпазливи оптимисти по отношение на глобалните икономически перспективи, очаквайки отклонение от обстановката след глобалната финансова криза.Подчертава се още устойчивостта, демонстрирана от икономиките в световен мащаб през 2023 г., но се отчитат и предизвикателствата, свързани с преминаването към по-високи лихвени проценти, което намира отражение в пазарните колебания и корпоративната уязвимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай