Край на евтините китайски стоки. Причината

Отчаяни собственици на фабрики предлагат на служителите си безплатни уроци по йога, танци и премахнаха униформите

Край на евтините китайски стоки. Причината | StandartNews.com

Вече няма да купуваме евтини китайски дрехи, които изглеждат като оригиналите, защото все повече млади хора в Азия не искат да работят във фабрики за производство на дрехи и обувки, пише сайтът businessnovinite.bg.

Анализ на "Уолстрийт Джърнъл", показва, че все повече млади китайци решават да напуснат фабриките за облекло и най-вече да се опитват да печелят пари чрез интернет или да търсят по-лесна работа в офис. Тази ситуация, разбира се, не е от вчера, затова е интересно, че собствениците на заводите вече са започнали да търсят начини да задържат работниците. Например отчаяни собственици на фабрики във Виетнам, Малайзия, Тайван и Китай предлагат на служителите си безплатни уроци по йога и танци, премахнаха униформите и изградиха детски кътове във фабриките, така че работниците вече могат да работят и да наблюдават децата си.

Опитваме се да направим работното пространство привлекателно за работниците, бавно премахваме бариерите, слагаме повече прозорци, вече има повече светлина, пускаме им музика, климатиците са постоянно включени. Борбата за задържане на младите хора е трудна, но ние правим всичко по силите си. Това казва Сайед Хюсеин Хюсман, президент на Малайзийската федерация на работодателите.

Обяснението на експертите за такава рязка смяна е в разликата в поколенията.

„Младото население е образовано и има достъп до интернет, откъдето се образова за трудовите права и нарушенията от страна на работодателите. За разлика от родителите си, за които фабриките означаваха сигурна работа и изход от бедността, милениълите и поколението Z искат да работят при свои собствени условия, търсейки по-добър баланс между работа и личен живот, възможности за кариерно развитие и гъвкави работни условия“, обясняват експерти.

Голяма част от вноса у нас и на Балканите също е от Китай, като по-големите вносители пътуват лично до Китай, където има свои сътрудници, и оттам придобиват стоки, които препродава на местни бутици, пазари и магазини. 

Според проучване, публикувано от Ройтерс, повече от 80% от китайските фабрики имат проблеми с труда. Министерството на образованието на Китай прогнозира, че до 2025 г. ще има недостиг на 30 милиона работници. Правителствени данни обясняват, че Китай ще загуби 35 милиона възрастни в трудоспособна възраст в рамките на 5 години. Китай, световната фабрика за всичко и всичко, сега иска да се съсредоточи върху производството на продукти от висок клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай