Емигранти купуват имоти по морето

Руски пенсионери търсят жилища в Бургас и Варна

Емигранти купуват имоти по морето     | StandartNews.com

София. Родни емигранти започват да търсят ваканционни имоти по Черноморието. Българите са близо 10% от всички клиенти на пазара, а тенденцията е нова. Това отбеляза търговският директор на Green Life Марияна Даскалова.

Най-често втори дом в курортите ни търсят сънародници, които живеят постоянно в чужбина и се завръщат у нас за срещи с близки и познати през лятото, обясни тя. Като цяло обаче ваканционният пазар се движи от руските клиенти.

Броят на сделките е скочил с 20% през последните 3 месеца. Но увеличението се дължи не на повече клиенти, а на по-бързо вземане на решение за осъществяване на покупката, разясни Даскалова. Докато преди година са се търсили основно апартаменти с една спалня край брега на стойност до 40 000 евро, сега бюджетът на клиентите за същия тип имот е двоен - 80 000 евро. Клиентите са основно на възраст 25-35 години, семейни с деца.

Руските клиенти предпочитали да купуват от българи, а не от свои сънародници, заради многото ужилени с имоти в Москва и страната, обясни Даскалова. Братушките търсят домове, на които да са първи собственици, въпреки че имотите, които се препродават, са почти двойно по-евтини. Забелязва се и увеличение на руските пенсионери и семейства, които търсят жилища в Бургас и Варна, защото искат да се преместят постоянно у нас, обясни изпълнителният директор на компанията Теофил Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай