“Ел Би Булгарикум” ще пусне кашкавал с вкус от миналото

Разработваме и нова гама от пробиотици

“Ел Би Булгарикум” ще пусне кашкавал с вкус от миналото | StandartNews.com
  • Компанията има екип от изключителни професионалисти, отдадени изцяло на каузите й
  • Разработваме и нова гама от пробиотици
  • Разговаряме за стратегическо партньорство с най-голямата полска компания
  • Чакаме посещение от Монголия, в контакти сме с колеги от Израел и Саудитска Арабия
  • Увеличаваме магазините си в страната и разносната търговия, продуктите ни се търсят, казва изпълнителният директор Владимир Русев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

- Г-н Русев, спекулата и инфлацията, които родиха галопиращите цени на храните, в момента са най-големият проблем за хората. На този фон "Ел Би Булгарикум" свали цените и отчете двойно вдигане на оборота. Това ли е формулата?

- Най-големият проблем на хората в момента е бедността. Ниската покупателна способност на фона на покачващите се цени задълбочи този проблем. Причините за покачването на цените на храните от своя страна са комплексни и изискват комплексни мерки за противодействие от страна на компетентните органи на властта. "Ел Би Булгарикум" понижи цените си на два етапа, придържайки се едновременно и към двете си основни начала - чисто икономическото, бидейки търговско дружество, и социалното, представлявайки институция, която има за цел да съхранява богатото разнообразие на висококачествените български млечни продукти и да осигурява тяхното предоставяне на родните потребители на достъпни цени. Формулата е ежедневна работа в екип, преследвайки общи цели.

- Сирене по 12, 90 лв. и кашкавал по 15,90 лв. е цената, на която продава "Ел Би Булгарикум". Какво оскъпява млечните продукти в магазинната мрежа, особено във веригите - прекупвачите или надценките от 100 до 300 процента? Как този процес може да се регулира?

- Всяко търговско дружество има свои принципи и философия на работа. Когато два търговски субекта се договарят за сътрудничество, те имат възможност да определят, в рамките на двустранните търговски преговори, принципите и детайлите на това сътрудничество. Веднъж подписан, договорът трябва да се изпълнява. От друга страна, живеем в динамична социална и икономическа среда и трябва да сме дотолкова приспособими, че да отговаряме на високите пазарни и потребителски изисквания. Голяма част от договорите са наследени от сегашното ръководство и в този контекст, с партньорите, с които няма да можем да предоговорим взаимоотношенията си така, че те да са приемливи и за двете страни, както и да отговорят на потребителските нужди, ще се наложи да бъдат прекратени. Що се отнася до регулацията на тези отношения, тук водещи са механизмите на пазарната икономика.

- "Ел Би Булгарикум" влезе в една от веригите - ЦКС, която има 3500 магазина в страната. Какви са следващите стъпки за компанията?

- След като успяхме да оптимизираме разходите и да намалим цените на продуктите ни, следваща стъпка беше да ги направим достъпни за възможно най-широк кръг от потребители, при запазване на ценовите нива. ЦКС откликнаха на нашия призив и декларираха готовност да работят на минимални, твърди надценки. Така стигнахме до споразумение с тях, в рамките на което, поетапно ще навлезем в една част от техните търговски обекти. Правим всичко възможно това да се случи сравнително бързо. Това, разбира се, е свързано с паралелни наши усилия за увеличаване на капацитета на предприятието ни във Видин и следващи оптимизации, за да поддържаме във времето тенденцията на достъпните цени и високото качество. В сряда бях във Видин, проведох среща с кадрите на "Ел Би" там и заедно достигнахме до редица оптимални решения, които Съветът на директорите се надявам, че ще легализира и ще излезе със санкция за реализация.   

- Проблем за "Ел Би Булгарикум" е, че няма широко присъствие в страната. Планирате ли отваряне на собствени магазини, особено в по-малките населени места? 

- Заедно с навлизането в търговската мрежа на ЦКС, която е широко представена на територията на страната ни, включително и в редица малки населени места, ние планираме увеличаването и на фирмените магазини на "Ел Би Булгарикум". Предстои структурирането и приемането на маркетингова стратегия, която да предвиди унифициране на търговските ни обекти и да осигури възможност за франчайзинг в различни региони на България. Едновременно с това, развиваме и разносната търговия. Имаме множество запитвания от единични магазини, които искат да включат в асортимента си и нашите продукти. Работим за развиването на няколко дистрибуционни канала, но се изисква и техническо време за това и поради тази причина напредваме стъпка по стъпка.

- В какво състояние заварихте "Ел Би Булгарикум"? Открихте ли нарушения?

- Относно състоянието и нарушенията в дружеството, беше иницииран одит от Министерството на икономиката и индустрията, както и отделен одит от едноличния собственик на капитала - ДКК. Част от заключенията на тези одити излязоха в публичното пространство, но аз искам да обърна внимание върху колектива на компанията. Заварих в "Ел Би Булгарикум" екип от изключителни професионалисти, отдадени изцяло на компанията и на каузите, към които е ориентирана тя. Като започнем от Центъра за научноизследователска дейност, в които работят експерти на световно ниво, преминем през производствените бази в София и Видин, в които работят хора с усещането за изключителна отговорност, че техният труд "храни България с качествени български млечни продукти" и стигнем до администрацията, в която умело са съчетани професионалният опит на дългогодишните кадри с енергията на свежия ентусиазъм на новите колеги, смятам, че по-добро наследство от това не може да има.

- Какви са плановете Ви за развиване на компанията - чрез млечните продукти, особено киселото мляко, тя навлезе на японския пазар и стана национален символ?

- За да върви напред, компанията има нужда от модернизация на производствените си мощности и от създаване на по-благоприятни условия на труд. Освен това предприехме и необходимите действия за оптимизиране на процеса на взимане на решения. С някои промени във вътрешните ни правила, акцентът от личността на изпълнителния директор се измества към Съвета на директорите. Въведохме и нова процедура за подбор на доставчици на суровини и материали, според която важна роля в оценката на настоящите и бъдещите ни партньори ще има Комисията за оценка на доставчиците, заседаваща в седемчленен състав, както и отново Съветът на директорите. Тоест, при взимането на решения наблягаме на колективните органи, а същевременно, изпълнителният директор продължава да носи своята лична отговорност при задължаването на дружеството и не само. Навлизането на нови пазари, подписването на лицензионни договори с нови стратегически партньори и разширяването на продуктовият ни каталог са само част от посоките, по които компанията ще се развива.

- Предвиждате ли нови продукти?

- Да, предвиждаме разработването и предлагането на нови продукти. В много напреднал стадий е разработването на рецептура на кашкавал с вкус от миналото ни. Колегите от научния център, в сътрудничество с експертите от производствената ни база във Видин проведоха редица експерименти в производствени условия, които, както разбрах, са успешни и скоро очаквам от тях конкретна информация и добри новини. 

Съвместено с Министерството на земеделието, работим по връщането на друг продукт от недалечната история на млечната ни промишленост, който все още е в първоначален етап. Разработваме и нова гама от пробиотици, но всичко е въпрос на време. 

- Какви чужди пазари възнамерявате да разработвате?

- Интересът към продуктите на "Ел Би Булгарикум" нараства неимоверно динамично както от страна на българския пазар, така и от други европейски страни. В процес на разговори сме с най-голямата полска компания в млечната промишленост за създаване на стратегическо партньорство. Разговаряме и с други компании. В края на месец април очакваме посещение от Монголия. В контакти сме с колеги от Израел и Саудитска Арабия. Надявам се да скрепим поне част от тези разговори с договореност за партньорство, но каквото и да се случи, "Ел Би Булгарикум" ще върви само напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай