Експерти с тежки новини за жилищата, задава ли се нещо страшно

Притеснителна прогноза

Експерти с тежки новини за жилищата, задава ли се нещо страшно | StandartNews.com

Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж и всъщност имаме най-високия растеж на ипотечните кредити от десетилетие и половина насам. Това потвърждава тезата, че наливането на все повече и повече пари на пазара на имоти не води до това да имаме повече жилища, а води до това, че жилищата поскъпват и все по-малко хора могат да си ги позволят.

Това заяви пред Нова Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество”. Коментарът му е по повод анализ на частна банка за пазара на имоти у нас и в частност в столицата, който предизвика остра реакция от страна на БНБ.

Ангелов посочи, че доходите у нас нарастват по-бавно от цените на жилищата и това се превръща в голям проблем за хората.

"Моето мнение е по-различно. Наблюдавайки пазара и работейки активно на него, виждам, че въпреки че има три поредни тримесечия със спад на сделките, това не се отрази на цените да тръгнат надолу, а напротив – статистиката показва, че има около 10% ръст и тази година при намаляващия брой сделки. Другият важен факт е, че имаме голяма депозитна маса – много спестени пари и ако погледнем броя на сделките, които са кешови, без никакви кредити – те са половината. Пазарът е този, който може да определи кога цените ще тръгнат надолу". Това изтъкна кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него цените тръгват надолу тогава, когато купувачите намалеят и се отдръпнат, но продавачите се увеличат и предлагането нарасне. Засега обаче такъв сценарий не се вижда, категоричен е Тошев.

Георги Ангелов допълни, че в момента се намираме в началото на един балон, който, ако оставим още година, след това може да доведе до страшен срив. Според него БНБ трябва да бъде по-активна по темата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай