Удар с лихвите. Увеличението!

Какво следва?

Удар с лихвите. Увеличението! | StandartNews.com

Експерти по кредитиране очакват месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат средно с между 60 и 90 лева. Това ще бъде резултат както от повишаването на лихвите в световен мащаб, така и от решението на БНБ, с което задължава банките да увеличат резервите си.

Нееднократно от БНБ е отправяно предупреждението, че прекаленото нарастване на кредитния портфейл на банките в условия на несигурна икономическа среда и висока инфлация може да доведе до влошаването им, припомни пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев:

"Вдигането на минималните резерви е мярка, която Централната банка използва, за да накара банките да са по-внимателни в кредитирането. Тя също в решението си обявява и това, че очаква в следващите месеци нарастване на лихвите и затова иска пазарът да е защитен от бъдещо влошаване на кредитите на потребителите.

Според него "в края на годината лихвите по ипотеките ще са в рамките на 3 до 3,5%, което не е толкова страшно, имайки предвид, че в момента те се движат между 2 и 2,3 и 2,8%".

Тошев прогнозира, че ръстът при потребителските заеми ще е малко по-висок – около 1 процентен пункт до края на годината, но те са за по-малки суми и това означава още по-ниско увеличение на месечната вноска – между 15 и 30 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай