Експерти с предупреждение за инфлацията. Какво ни чака?

Мярка, която “надува инфлацията”, например е увеличението на минималната работна заплата

Експерти с предупреждение за инфлацията. Какво ни чака? | StandartNews.com

Мерките, които взима парламентът, не са антиинфлационни, а напротив - те подхранват инфлацията. Ние сме перманентно в криза и най-добрата мярка срещу това е да има редовно правителство, което да взима някакви мерки. Заключенията направи пред Нова телевизия бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев.

“Парламентът прие едно вредно решение да увеличи компенсациите за бизнеса, като вече компенсира не над 250 лв. за мегаватчас, а над 200 лв. за мегаватчас. Тези допълнителни компенсации струват 900 млн. лв. на година”, посочи Кадиев. “Най-много компенсации получават тези, които нямат нужда от тях , като “Лукойл Нефтохим”. Те получават помощ от 22 млн. лв. на година”, допълни той. 

Друга мярка, която според експертите, “надува инфлацията” е увеличението на минималната работна заплата. 

“МРЗ е закон, с който не можеш да наемаш определени групи. Ако тя е твърде висока, това означава, че ще има повече безработица. Това просто е закон, с който забраняваш да наемаш”, обясни също пред Нова телевизия икономистът Кузман Илиев. 

“Не можем да не вдигнем минималната работна заплата, защото има инфлация”, посочи от своя страна Кадиев. 

Ще паднат ли цените, експертите смятат, че за това е нужно по-голямо производство на стоки. “Мисля, че инфлацията ще продължи. Не в такива високи темпове. Инфлацията ще е по-ниска, защото е минала своя пик, но това не означава, че цените ще намалеят”, обясни Кадиев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай