Вторник,

Експерт с изненадваща прогноза за цените на стоките това лято

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
1488
Експерт с изненадваща прогноза за цените на стоките това лято
A
A
A

В момента пазарът е свръхзареден, има значителен превес на предлагането над търсенето. Затова може да се очаква спокойно лято с тенденция на задържане на цените. Прогнозата направи пред БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"Като цяло зърното поевтиня в световен мащаб, там има един блокиран пазар при цени от около 250 долара, които са отдавна. При слънчогледа и рафинираното олио се наблюдава срив в цените, далеч от пиковете от 2022 г. Търсенето също е много малко. Всичко това създава сериозен проблем за нашите земеделски производители", коментира Иванов за състоянието на пазара на зърно.

При млечните продукти има стабилизиране на цените през последния месец. Свинското месо е на нивата от миналата година, рибата е с 10% по-ниска стойност, олиото с 30% по-евтино.

При захарта все още има индикации за покачване на световния пазар, като не се знае докъде ще достигне, коментира Иванов и допълни, че в момента цената на захарта е достигнала психологическа граница от 700 долара.

Когато намесите на държавата са навременни и правилни, проблем няма никакъв, въпросът е да не се намесва в пазарния механизъм, защото имаше доста предложения за груба намеса в пазарния механизъм. Това никога няма да доведе до нищо добро, каза още Владимир Иванов.

Той допълни, че се наблюдават свръхвисоки цени на лука, тъй като има дефицит, особено в Централна Европа. Дефицит има и при картофите заради лоша реколта в Германия, която е основен производител.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com