Четвъртък,

Експерт разкри какви ги върши властта с цените на горивата

От: Рачо Рачев -
34051
Експерт разкри какви ги върши властта с цените на горивата
A
A
A

"За последните две седмици цените на горивата изпълзяха напред, щом започна да се говори за компенсацията от 25 стотинки. Целта е компенсацията да бъде осигурена по някакъв начин за доставчиците на горива. Опасенията са, че дълго време те ще трябва да покриват от джоба си разликата". Това обясни пред НоваНюз енергийният експерт Васко Начев.

По думите му рафинерията в Бургас няма да откаже да работи с друг вид нефт, който не е руски, тъй като иначе трябва да затвори. "Цената на горивото не може да бъде предопределяна за дълъг период напред. Пазарите са много волатилни, абсурд е да има предвидимост. Има поне 10 вида нефт, които могат да заместят руския у нас. Технологично нещата не изискват кой знае какви пренастройки, камо ли две години напред. Някой подвежда в тази посока управляващите", смята той.

Според него на глобално ниво има преструктуриране на нефтения пазар. "Огромни количества за май постъпват от Щатите, а нигерийският петрол достигна нечувани нива на добив. Руският петрол се насочва към Далечния Изток като компенсация на намаленото търсене в Европа. Цените ще тръгнат надолу, когато ръстът стане непоносим", подчерта Начев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията