Вторник,

Експерт каза какво се случва с газа и кога ще свърши

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс, архив -
11832
Експерт каза какво се случва с газа и кога ще свърши
A
A
A

Необходимите количества газ са осигурени до края на месец октомври. Газохранилищата са запълнени на 60 на сто. В Западна Европа са на по-високо ниво. Това съобщи в ефира на НоваНюз Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Според експерта в момента Министерство на енергетиката чрез „Булгаргаз” прави всичко възможно да се осигурят необходимите количества на разумни цени.

„Освен това, вече има и намаляване на потреблението, което е продиктувано от това, че цената е икономически непоносима. Много от предприятията, които могат да намалят количествата газ, които ползват, го направиха. Други търсят възможности за преминаване на алтернативни горива, което обаче изисква промени в инсталациите, така че това не става от днес за утре, а изисква някакъв период от време", каза Найденов.

Експертът посочи, че ако от 1 октомври заработи интерконекторът, се очаква значителен спад на цената на природния газ, тъй като тогава целият наличен газ от Азербайджан ще влиза на първоначално договорената ценова формула, която е индексирана към петролните продукти.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com