Експерт: Икономическата криза тепърва предстои

Възможно най-бързо трябва да започне диалог какви да са мерките, които трябва да бъдат предложени, казва Михаил Кръстев

Експерт: Икономическата криза тепърва предстои | StandartNews.com

Икономическата кризата тепърва ще се разгръща, когато отпаднат мерките за подкрепа на бизнеса и социалните плащания. Това прогнозира дългогодишният журналист и икономист Михаил Кръстев.

„Говорим много за здравна криза, говорим и за политическа криза, но не говорим достатъчно за икономическа криза“, посочи още той в интервю за БГНЕС, припомняйки, че през следващите години едно от най-големите предизвикателства пред страната ни ще бъде преодоляването на негативните икономическа последици от COVID-19.

Михаил Кръстев е част от екипа на Съвета по икономически и публични политики, разработил Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България.

В документа експертите подчертават, че макар и малка и отворена икономика като нашата, която се намира в голяма зависимост от световната стопанска конюнктура, има много неща, които може и трябва да направим сами.

„Мораториумът върху изплащането на кредитите и възможността те да бъдат отсрочвани, както от физическите лица, така и от бизнеса, отпадна в края на месец март. Кризата ще се разраства.Възможно най-бързо трябва да започне диалог какви да са мерките, които трябва да бъдат предложени и които да предприеме държавата, за да може максимално бързо да се възстановим от кризата и да надградим и над нея“, каза още Кръстев и допълни: „Кризата дава и възможности, надявам се те да бъдат използвани“.

В програмата експертите очертават два варианта за действия на държавата в условия на криза – да измести предприемачите в процеса на създаване и разпределяне на блага, което значи неефективност и задлъжняване, или да се стреми да създаде добра и конкурентна среда за предприемачество и производство.

На въпроса как се справи страната с мерките в помощ за бизнеса и какви мерки трябва да очерта оттук нататък, Михаил Кръстев заяви:„Относително добре. Ние следваме модела, който се прилага в повечето европейски държави – изключително подпомагане на икономиката, изключително подпомагане на работещите, подпомагане на социално уязвимите групи.

В тези условия обаче не е предвидено как ще реагира икономиката, как ще реагира пазарът на труда и как ще реагират домакинствата след приключване на мерките.Субсидираната заетост, която на практика се прилага във всички европейски държави, чрез осигуряването на достатъчно средства, за да не се стига до по-голяма ниво на безработицата и освобождаване на хора, е временна мярка. Тя не може да бъде ефективна в дългосрочен план“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай