Eдва 0,1% е българският слънчоглед в страната

Eдва 0,1% е българският слънчоглед в страната | StandartNews.com

Добрич. Засетите в страната площи със слънчоглед от българска селекция са едва 0,1 на сто, каза пред журналисти директорът на Добруджански земеделски институт край Генерал Тошево доц. д-р Иван Киряков.

Той и колегите му от института са сред участниците на изложението "Селското стопанство и всичко за него", където предлагат различни сортове от селекцията на ДЗИ - пшеница, слънчоглед и други култури.

Според доц. Киряков земеделските производители предпочитат семена слънчоглед произведени по клиърфийлд технология, докато производството е основно на конвенционални хибриди по стари технологии. "Ние позакъсняхме с разработването на семена по новите технологии, но се надявам, че догодина ще успеем да предадем слънчогледов хибрид за изпитване по клиърфийлд технологията", каза доц. Киряков.

Запитан да коментира жътвата на пшеница, специалистът бе категоричен, че отдавна не е имало толкова трудна и продължителна жътвена кампания.

"Все още и ние в института не сме пожънали всички полета с пшеници. В началото на жътвата хектолитровото число бе от порядъка на 84-85, а сега след дъждовете падна до 74-75, което неминуемо се отразява и на добива. Именно заради валежите, смятам, че тази година средният добив в страната за декар при пшеницата ще е от порядъка на около 300 кг", каза още специалистът.

ДЗИ запазва цените на семената и за новата кампания по сеитба наесен, като за база тя е 980 лева. "Конкуренцията е голяма. Има производители, които предпочитат западната селекция, но ако зимата е по-сериозна и пролетта на следващата година суха - без валежи, нещо характерно за региона, то тогава западните селекции могат да изиграят лоша шега на стопаните. Затова нека не загърбват напълно българската селекция и поне 50 % от площите са с родни семена", препоръча още специалистът. Цените на семена от западна селекция в момента са от порядъка на 1000-1200 лв. за тон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай