Дянков задържал ДДС, за да разкраси бюджета си

Хазната е платила 100 млн. лв. лихви заради бавно връщане на налога

Дянков задържал ДДС, за да разкраси бюджета си | StandartNews.com

София. По времето на бившия министър на финансите Симеон Дянков ДДС е бил възстановяван в по-малки размери през последните един-два месеца на година, за да се постигне "по-добро" изпълнение на приходите на държавния бюджет. Това гласи анализ за възстановяването на ДДС, изготвен от Министерството на финансите. През 2009 г., например през октомври и ноември, е възстановено ДДС за 350 млн. и 320 млн. лв. А през декември са върнати само 128 млн. лв.

Така годината е приключила с по-малък бюджетен дефицит. Цената за това "разкрасяване" на бюджета е задържане на оборотни средства на бизнеса, плащане на лихви за забава от страна на държавния бюджет и изкривяване на реалното изпълнение на приходната част на бюджета, става ясно от анализа на МФ. През последните четири години заради забавяне при връщането на ДДС към бизнеса от хазната са били платени над 100 млн. лв. само за лихви. През последните години не е имало прозрачност за процеса на връщане на ДДС, както и обективни принципи при възстановяването на налога на бизнеса, гласи анализът на МФ.

През 2010 г. всеки месец са връщали по около 400 млн. лв. ДДС, докато през ноември и декември са възстановили само 204 млн. и 253 млн. лв. Подобно е положението и през 2011 г. А през 2012 г. при положение, че всеки месец са връщали между 400 млн. и 600 млн. лв. ДДС, през декември са възстановили на бизнеса само 240 млн. лв. Затова през януари 2013 г. е върнат ДДС в значителен размер - 612 млн. лв., част от който е трябвало да се даде на бизнеса още през декември. Затова от МФ вече са препоръчали на НАП стриктно спазване на сроковете за връщане на ДДС, както и възстановяване на налога по поредност на подадените данъчни декларации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай