Понеделник,

Дъвка за шушумиги ли е евтиният газ от САЩ? Говори Красимир Дачев

От: Стандарт -
8787
Дъвка за шушумиги ли е евтиният газ от САЩ? Говори Красимир Дачев
A
A
A

Голяма част от кризите правителството ги направи, защото нямат опит. Ние искаме да имаме евтин газ. Много е смешно, когато политиците започнат да правят бизнес. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.- председателят на БТПП Красимир Дачев.   

„Старите хора са казали, „Преди да развалиш един кладенец, изкопай нов”. Но не трябва да спираш тази тръбичка. Не ме интересува дали е Путин или е Фидел Кастро. Мен ме интересува да имам евтин газ. Много е смешно, когато политиците започнат да правят бизнеса. Те започват да моделират и политизират бизнеса. Не може така да се прави”, категоричен е той.  

 Относно договорения американски втечнен природен газ той каза, че „това, което ни подхвърлят, е дъвка за шушумиги“. „Вземат се най-високите цени на пазара и е нормално договорените да са по-ниски. Но след това ще дойдат таксите. И ще се видят какви са цените. В цената ще бъдат включени и транспортните разходи, но и след това ще има такси“, обясни Дачев.

„Докато дойде танкерът от САЩ, руският газ ще е по-евтин“, заяви предприемачът. Според него не ни пречи да купуваме газ от Русия. „Както виждате, другите страни го правят – под сурдинка, без сурдика. И сега купуваме руски газ, но го купуваме през Гърция. В това има само политическа логика, но аз не я разбирам“, заяви той.

Дачев беше категоричен, че кризата е в България. „Те обезкървиха фирмите, следват хората“, каза зам.- председателят на БТПП. Попитан ще падне ли правителството Дачев заяви, че то настоява да си отиде, но хората все още не го разбират.

“Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена. Когато я обезкостиш – след това следват хората“, заяви Дачев в студиото на „Здравей, България”.

„Никога не сме искали да бъдем субсидирани. Голяма част от кризите ги докараха самички, благодарение на самонадеяност и липса на житейски опит. Защото с един апломб развалиха неща, които сме градили с 20-30-40-50 години. Пример за това е газът. Казваме „няма да работим с тези? Ами с кои?”, подчерта той, коментирайки проведената в четвъртък среща с министъра на енергетиката.

По думите му Министерството на енергетиката е в едни клещи между Министерство на финансите и Народното събрание. „Така че те не са в състояние повече да финансират със субсидиите. Това ще бъде последно месец май”, подчерта Дачев.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички