Дъвка за шушумиги ли е евтиният газ от САЩ? Говори Красимир Дачев

Те обезкървиха фирмите, следват хората, каза зам.- председателят на БТПП

Дъвка за шушумиги ли е евтиният газ от САЩ? Говори Красимир Дачев | StandartNews.com

Голяма част от кризите правителството ги направи, защото нямат опит. Ние искаме да имаме евтин газ. Много е смешно, когато политиците започнат да правят бизнес. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.- председателят на БТПП Красимир Дачев.   

„Старите хора са казали, „Преди да развалиш един кладенец, изкопай нов”. Но не трябва да спираш тази тръбичка. Не ме интересува дали е Путин или е Фидел Кастро. Мен ме интересува да имам евтин газ. Много е смешно, когато политиците започнат да правят бизнеса. Те започват да моделират и политизират бизнеса. Не може така да се прави”, категоричен е той.  

 Относно договорения американски втечнен природен газ той каза, че „това, което ни подхвърлят, е дъвка за шушумиги“. „Вземат се най-високите цени на пазара и е нормално договорените да са по-ниски. Но след това ще дойдат таксите. И ще се видят какви са цените. В цената ще бъдат включени и транспортните разходи, но и след това ще има такси“, обясни Дачев.

„Докато дойде танкерът от САЩ, руският газ ще е по-евтин“, заяви предприемачът. Според него не ни пречи да купуваме газ от Русия. „Както виждате, другите страни го правят – под сурдинка, без сурдика. И сега купуваме руски газ, но го купуваме през Гърция. В това има само политическа логика, но аз не я разбирам“, заяви той.

Дачев беше категоричен, че кризата е в България. „Те обезкървиха фирмите, следват хората“, каза зам.- председателят на БТПП. Попитан ще падне ли правителството Дачев заяви, че то настоява да си отиде, но хората все още не го разбират.

“Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена. Когато я обезкостиш – след това следват хората“, заяви Дачев в студиото на „Здравей, България”.

„Никога не сме искали да бъдем субсидирани. Голяма част от кризите ги докараха самички, благодарение на самонадеяност и липса на житейски опит. Защото с един апломб развалиха неща, които сме градили с 20-30-40-50 години. Пример за това е газът. Казваме „няма да работим с тези? Ами с кои?”, подчерта той, коментирайки проведената в четвъртък среща с министъра на енергетиката.

По думите му Министерството на енергетиката е в едни клещи между Министерство на финансите и Народното събрание. „Така че те не са в състояние повече да финансират със субсидиите. Това ще бъде последно месец май”, подчерта Дачев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай