Двама в битка за шеф на БТК

Двама в битка за шеф на БТК | StandartNews.com

София. Две имена се спрягат за председател на борда на директорите на БТК (вече "Виваком"), съобщи www.economymagazine.bg. Единият вариант, подкрепен от кредиторите на телекома, е Пламен Петров - доскорошен финансов директор на "Мобилтел", а по-рано и министър на транспорта и информационните технологии в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Втората кандидатура е на Александър Манолев - доскоро директор в "Булгартабак холдинг" и също бивш кадър на "Мобилтел". Той има подкрепата на новите собственици на "Виваком". Манолев е завършил University College of London, Великобритания, със специалност икономика. Пламен Петров има бакалавърска степен по икономика от университета "Хари Труман" в САЩ. Както в четвъртък стана ясно от поканата за общо събрание на телекома, 4 дружества ще поемат контрола над "Виваком". Те са дъщерни на купувачите на телекома - Корпоративна търговска банка и инвестиционното поделение на руската Внешторгбанк (ВТБ).

На събранието на акционерите, което ще се проведе на 28 септември, трябва да бъде одобрено преструктурирането на групата. То предвижда структурата на новоучредени дружества да придобие всички акции от капитала на БТК, които понастоящем са притежание на групата НЕФ. В резултат на преструктурирането общият дълг на БТК и НЕФ ще бъде намален от около 1,7 млрд. евро до 588 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай