Дупката в бюджета се оказа три пъти по-малка

Проектът за актуализация на бюджета е готов, предвижда се увеличаване на дефицита и нов дълг

Дупката в бюджета се оказа три пъти по-малка | StandartNews.com

София. Финансовото министерство публикува проекта за актуализация на бюджета. Ревизираните данни от приходните агенции показват значително по-малко неизпълнение на приходите от обявеното от финансовия министър Петър Чобанов. Предвидено е също увеличение на дефицита до 2% от БВП, емитиране на дълг в размер до 1 млрд. лв., допълнителни средства за министерствата, за бизнеса и за социално-уязвимите групи.

Прогнозата за икономическия растеж за годината е ревизирана до 1%, което е по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2013 растеж от 1,9%, пише още в мотивите. При встъпването си в длъжност финансовият министър Петър Чобанов също коментира, че очаква ръст на икономиката от 1 до 1,5 на сто.

Предвижда се и увеличаване на дефицита с 493,4 млн. лв. Така той ще бъде увеличен до 2,0 % от прогнозния БВП, но остава в рамките на регламентирания лимит от 2,0 % от БВП и спазва критериите от Маастрихт.

Министерствата и ведомствата са поискали още пари от бюджета за тази година, които общо възлизат на 500 млн. лв.

„Не всички искания, обаче биха могли да бъдат удовлетворени при запазване на фискалната позиция, поради което първостепенните разпоредители с бюджетни кредити трябва да предприемат и мерки за приоритизиране и оптимизиране на разходите по бюджетите им", коментират от финансовото министерство.

Предвиждат се още 200,4 млн. лв. за разплащане с бизнеса и гражданите. От тях 160,4 млн. лв. са за задълженията на държавата към бизнеса. 40 млн. лв. са за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи. Увеличава се и общата годишна квота за ваучери за храна от 160 млн. лв. на 200 млн. лева.

Очакваното неизпълнение на приходите от данъци е съкратено почти наполовина след спешни мерки на двете приходни администрации – НАП и митниците. Очаква се то да е в размер от 555 млн. лв при първоначални очаквания за 980 млн. лв. Заедно с това обаче ще има преизпълнение на приходите от дивиденти и други неданъчни приходи в размер на 262 млн. лв. Така нетното очаквано неизпълнение в приходната част на бюджета възлиза на 293 млн. лв.

Заради увеличението на дефицита е необходим нов дълг, пише още в мотивите. За целта трябва да бъде променено заложеното в бюджета ограничение за дълга за годината. Според мотивите на министерството предложеното емитиране на нов дълг до 1 млрд. лева в различни инструменти обаче се вписва в рамката на заложения таван на държавния дълг от 14.6 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай