Държавна фирма обяви нови по-ниски цени на сирене и кашкавал

Предишното сваляне на цените не е било икономически обосновано

Държавна фирма обяви нови по-ниски цени на сирене и кашкавал | StandartNews.com

Свалянето на цените на държавната млекопреработвателна компания в края на февруари не е било икономически обосновано към онзи момент. Това заяви в интервю за БНТ новият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев.

В края на миналия месец предишното ръководство на компанията намали цените на сиренето и кашкавала с 30%, а на млякото - с между 5% и 10%. В последствие бившият директор Николай Маринов беше отстранен заради съмнения за нарушения. Последваха взаимни обвинения между Маринов и Държавната консолидационна компания, която е принципал на "Ел Би Булгарикум".

Според новия директор намаленията от февруари не са били икономически обосновани, защото е купено голямо количество суровина на по-висока цена от пазарната.

Като последствие новото ръководство е образувало работни групи, които са влезли в преговори с доставчиците и са успели да намалят цените до степен, така че поевтиняването на остане в сила и дори да продължи.

"Към 20 февруари това намаление не е било икономически обосновано. Към тази дата пазарната цена на кравето мляко е била на 1,09 лв. В същото време сме подписали за почти 6 млн. литра мляко на 1,50-1,53 лв. Започнахме срещи с доставчиците на основните цени и външни услуги и успяхме да намалим цената на суровината, да намалим цената на останалите суровини и материали и към ден днешен е факт и новото намаление. Така че ние изготвихме икономическата обосновка и на намалението от 20 февруари. Надявам се това да е устойчива тенденция, въпреки че пазара е непредвидим", каза Русев.

От днес "Ел Би Булгарикум" въвежда нови по-ниски цени на продуктите си. Килограм краве сирене струва 12,90, а килограм кашкавал от краве мляко - 15,90 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай