Държавата ще плаща на хотелите за бежанците и след 31 май?

Министърът на туризма обаче настоява те да си намерят работа и да излязат на квартира

Държавата ще плаща на хотелите за бежанците и след 31 май? | StandartNews.com

Държавата вероятно ще плаща за настаняване на украински бежанци и след изтичането на срока на програмата на 31 май. Очаква се държавната грижа за бежанците да продължи една година. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Любомир Попйорданов, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите за туризма.

По думите му, 506 хотелиери вече са получили пари за настаняване на украински бежанци. Дублиране или неплащане не може да се допусне заради Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Всеки месец ще има плащания в определен период, през който ще се дават парите за предходния. Плащанията в момента са за периода от 24 февруари до края на март, каза Попйорданов.

В сряда министърът на туризма Христо Проданов заяви, че ще настоява след 31 май програмата за подпомагане на хотелиери, приютили украински бежанци, да приключи. "Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо те вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както всички останали хора", каза Проданов по БНТ.

И уточни, че държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят. "От разговорите с 6000 души, 90% искат веднага да започнат работа в сектор хотелиерство и ресторантьорство", каза още Проданов. 

От туристическия бранш също настояват да се търси начин за настаняването на бежанците на подходящи места, за да може да започне туристическият сезон. "Апелираме към министър Христо Проданов, който е партньор на бранша, още отсега да започнем подготовка за алтернативен план, който плавно да даде възможност бежанците, които са настанени по хотели, да останат или да бъдат настанени съвсем наблизо. Така по естествен начин да започне летният туристически сезон", каза пред NOVA NEWS Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

"Тези, които бягаха от войната, намериха подслон по нашето Черноморие. Ние не можем да кажем "до тук беше", трябва да се намери място за бежанците близо до мястото, където са сега", заяви тя.

Според Карастоянова този план трябва да бъде подготвен още отсега. За нея е възможно и някои от бежанците да успеят да си намерят работа в туризма. Сезонът не се очаква да е силен и по-слабо ангажираните обекти биха могли да приемат бежанците след 31 май, отново с подпомагане от държавата, е мнението на Карастоянова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай