Драма с кредитите у нас? Ключов съвет на експертите

След като ЕЦБ вдигна лихвите

Драма с кредитите у нас? Ключов съвет на експертите | StandartNews.com

Когато има промяна на основния лихвения процент от Европейската централна банка, това няма как да не се отрази на всички банки в Европа, включително и на тези в България. Но как точно ще повлияе и какво трябва да се знае по този въпрос.

В началото на тази година, за първи път от 11 години, Управителният съвет на ЕЦБ увеличи лихвените проценти. Както за всички е ясно, в момента има висока инфлация. Работата на ЕЦБ е да поддържа цените стабилни, но когато те се покачват бързо, както е в момента, тогава се налага повишаване на лихвените проценти. Това се прави с цел инфлацията да не стане по-висока от 2% и да се овладеят очакванията за инфлацията на хората, което се оказва ключово

Лихвените проценти са таксите от финансовата институция, които се налагат при взимане на заем. Те са разход, който трябва да предвидите.

По принцип лихвените проценти се променят според определените от ЕЦБ проценти, но има и други неща, които им влияят. Търсенето и предлагането на заеми също оказват влияние. Има значение колко искат да похарчат и да инвестират физическите и юридическите лица

ЕЦБ е банката, която отговаря за еврото. Тя не определя лихвените проценти, но те се влияят от решенията за основните проценти, които ЕЦБ предлага на банките, за да вземат заем от нея. Това се отразява също на цялата икономика.

Ако всички смятат, че високата инфлация ще се задържи, нормално е служителите да искат по-високи заплати, а работодателите да повишат цените на стоките и услугите. Това явление се нарича спирала заплати-цени

Повишението на цените на заемите ще следи тенденциите на повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ. Очаква се левовите кредити да не се покачват толкова много.

У нас нивото на левови спестявания е устойчиво. Банковият сектор е много ликвиден и има добри капитали. Това ще даде възможност за по-плавно покачване на лихвите по левовите заеми. Кредитите в евро може да имат по-резки промени, но и там банките ще се постарят да направят плавен преход, защото на никой няма да се отрази добре прекалено голямата промяна изведнъж.

Спазването на условита и графиците в договорите за кредити е в основата на устойчивото функциониране на банковата дейност. При новите кредити вече се наблюдава повишаването на изискванията за кандидатстването, което значи, че обемите на кредитиране ще бъдат по-малки. Това са мерките, които се взимат за овладяването на ситуацията.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай