ДПС в Благоевград: Опростете такса смет за затворени фирми

Предложението ще се обсъжда на следващото заседание на Общинския съвет

ДПС в Благоевград: Опростете такса смет за затворени фирми | StandartNews.com

 

Община Благоевград да опрости частично таксата за битови отпадъци на фирмите, които вследствие на извънредното положение след 13 март 2020 г. прекратиха стопанската си дейност до края на годината. Предложението е на тримата съветници от ДПС Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов. То се отнася за заведенията за хранене, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, хотели, спортни зали, молове и др., пише вестник Струма.

Възможностите за освобождаването от такса смет са визирани в промените на Закона за местните данъци и такси, които са в сила от 11 август 2020 г.

За да не започне неконтролируемо подаване на молби за опрощаване на таксата, вносителите са изработили и алгоритъм, по който да стане това. Те предлагат собствениците на фирмите да удостоверят, че действително са прекратили дейността си с финансови документи: дневни и месечни касови отчети от фискалните устройства, дневник на покупките и продажбите, справки за изплатените възнаграждения на персонала и ползвани отпуски, и всичко това за 2 периода – от 01.01.2020 г. до 13.03.2020 г. и след тази дата до края на годината.

Документите трябва да бъдат подадени в дирекция „Местни данъци и такси“ заедно с искане от управителя на съответната фирма.

Исмет Узунов уточни, че тъй като голяма част от фирмите вече са заплатили таксата за битови отпадъци за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за 2020 г., което се прави авансово в началото на година, колегите му в ОбС -Благоевград могат да вземат решение платените суми да бъдат приспаднати от задълженията на търговците за 2021 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай