"Дойче бан" купува завода за вагони в Карлово

Инвестицията е свързана с Фолксваген, твърди експерт

"Дойче бан" купува завода за вагони в Карлово | StandartNews.com
  • Инвестицията е свързана с Фолксваген, твърди експерт

Националният железопътен превозвач на Германия "Дойче бан" (Dеutѕсhе Ваhn) е в процедура по закупуване на "Вагоно-ремонтен завод Карлово". Това съобщи Медиапул, като се позова на кмета на Карлово Емил Кабаиванов и на синдика на фалиралото преди години предприятие Драгомир Григоров. Според информацията, инвеститорът е имал среща с министъра на икономиката Емил Караиванов и с кмета Кабаиванов.  
Германското дружество е спечелило търга за продажбата на фалиралия завод, но сделката все още не е приключила и не мога да коментирам нищо по нея, каза синдикът на дружеството Драгомир Григоров.
Според обявата, началната тръжна цена за всички активи на предприятието, сред които сгради, имоти и жп стрелки, е била 4 млн. лв.
Кметът Кабаиванов уточни, че германците са сериозни в намеренията си, а компанията дори вече е подала заявление за инвеститор първи клас в Агенцията за инвестиции.
Плановете на "Дойче бан" са да възстанови производството и ремонта на товарни вагони, а след време и ремонта и поддръжката на локомотиви. Няма яснота кога заводът ще заработи отново. Това зависи от финализирането на сделката.
"Вагоно-ремонтен завод Карлово" има дългове към банки, фирми, държавни институции и неизплатени заплати на около 250 работници.
Ако сделката бъде финализирана и работата на завода възстановена, това ще е сериозен стимул за местната икономика", коментира Емил Кабаиванов.
Възможно е покупката на завода да е свързана и с плановете за обновяването на подвижния състав на БДЖ и сериозните инвестиции, които националният превозвач прави в ремонта на сегашните локомотиви и вагони.
Закупуването на вагоноремонтния завод в Карлово от националния железопътен превозвач на Германия "Дойче Бан" има връзка с желанието за инвестиции в България и от страна на германския автомобилен производител Фолксваген. Това мнение изрази проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, цитирано от investor.bg.
„Превозването на автомобили и автомобилни части с контейнери и влакове е част от общата логистика на този бизнес", коментира Ананиев. И поясни: "Инфраструктурата е изградена, има я логистиката, има я мисълта“.
Проф. Симеон Ананиев посочи, че сделката между "Дойче Бан" и вагоноремонтния завод в Карлово вече е финализирана.
Заводът за ремонт на вагони в Карлово е създаден през 1964 г. като клон на Жeлeзoпътeн зaвoд Coфия нa плoщaдĸaтa нa бившетo лoĸoмoтивнo дeпo в Kapлoвo. Πъpвoнaчaлнo в пpeдпpиятиeтo ce e peмoнтиpaлa жeлeзoпътнa тexниĸa и ca ce пpoизвeждaли peзepвни чacти. Oт 2007 гoдинa в нeгo зaпoчвaт дa ce пpoизвeждaт нoви вaгoни зa пpeвoз нa тoвapи.
През 2015 г. заводът беше обявен в несъстоятелност от съда. Дълговете му към момента възлизат на близо 45 млн. лв., а активите му се оценяват на 23.5 млн. лв. Това показва последният финансов отчет на дружеството за 2017 г., публикуван в Търговския регистър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай