Доверете се на компания с опит за свободната енергия

Енергийният експерт Павлин Павлов от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ обясни как стопанските потребители ще преминат на свободния пазар на електрическа енергия

Доверете се на компания с опит за свободната енергия | StandartNews.com

Енергийният експерт Павлин Павлов от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ в разговор пред журналисти обясни стъпките, които стопанските потребители трябва да изпълнят, за да преминат на свободния пазар на електрическа енергия.

По думите му, най-важното в началото е, потребителите да се ориентират в самия пазар и да се запознаят с участниците. Павлов посъветва потребителите да направят предварително проучване на възможните доставчици на електрическа енергия на свободния пазар.

„Препоръката ми е да се доверите на компания с достатъчен опит, добър имидж и която предлага добри условия. Четете внимателно договора! Препоръчително е да го прочете юрист или експерт в областта. В никакъв случай не се хвърляйте с главата напред, търсейки само най-добрата цена. Важно е да изберете компания, която се е доказала през годините, а не такава, която е съвсем нова и е съмнително дали ще се развие и разрастне. През годините много компании започнаха амбициозно, но някои от тях фалираха поради различни фактори. Това доведе до сериозни проблеми за техните клиенти. При фалит на доставчик неговите потребители преминават автоматично към т.нар. доставчик от последна инстанция, при който цените са значително завишени. До неговите услуги служебно ще преминат и стопанските потребители, които не изберат доставчик на електрическа енергия до 30 юни“ обясни Павлин Павлов.

Специалистът от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ каза, че след избора на доставчик, всичко става много лесно. Той поясни, че след подписването на договора с избрания търговец на електрическа енергия, цялата административна процедура се поема лично от доставчика.

„За клиента остава само да чака следващата си сметка за електрическа енергия, която гарантирам, ще бъде по-малка в сравнение със сметките, които потребителите са свикнали да получават на регулирания пазар“ заяви Павлов.

 Специалистът обясни и че в близката година предстоят няколко важни стъпки, които са част от интегрирането на българския електроенергиен пазар към Единния европейски пазар в сегментите „Ден напред“ и „В рамките на деня“. Той коментира, че процесът е започнал още през 2019 година с обединението на българо-румънската граница. Павлин Павлов разясни, че през месец май се очаква да стартира пазарното обединение в сегмента „Ден напред“ на българо-гръцката граница, а към края на годината и в сегмент „В рамките на деня“. За месец септември е планирано пазарно обединение между Румъния и България в сегмента „Ден напред“, а в началото на предстоящата година и със Северна Македония.

 „Създаването на единен енергиен пазар ще доведе до подобрена сигурност на доставките и конкурентни цени на електрическата енергия.“ заяви Павлин Павлов.

 Експертът от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ даде оценка и на действията на българската държава на 8 януари, когато европейската електроенергийна система преживя огромен срив. Павлин Павлов коментира, че мигновената реакция на диспечерите в ЕСО по време на инцидента е била важна и е помогнала за бързото овладяване на ситуацията.

„Дежурните служители в диспечерското управление на ЕСО проявиха огромен професионализъм и реакцията им беше напълно адекватна. Мащабът на случилото се беше истински „стрес тест“, както за персонала, така и за системите“ заяви Павлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай