Добрев: Трудното във ВМЗ-Сопот тепърва започва

Пращат работниците по програмите за заетост

Добрев: Трудното във ВМЗ-Сопот тепърва започва  | StandartNews.com

София. Трудното във ВМЗ-Сопот тепърва предстои. След провала на приватизацията във ВМЗ-Сопот нещата станаха изключително трудни.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред Нова телевизия. По думите му трябва да се извърши преструктуриране, защото в противен случай ние няма да можем да спасим предприятието от несъстоятелност.

„Структурни промени със сигурност трябва да има. Дружеството не може да съществува с този брой на работещите в него”, заяви Добрев. Той увери, че освободените работници ще бъдат наемани по програмите за заетост в Министерството на труда и социалната политика.
 
През последните 15 години дружеството непрекъснато е трупало задължения, които дават основание на кредиторите да поискат несъстоятелност. Трябва по най-бързия начин да гарантираме целостта на завода, като направим съответните реформи, подчерта министърът. Той обясни, че гласуването на нова стратегия от Народното събрание би отнело девет месеца, а няма време.

Според Добрев е необходимо да се стартира нова процедура за приватизация на предприятието. „Основната причина за оттегляне на инвеститора е, че според КТД той трябва да получи съгласието на синдикатите за освобождаване на дори и един служител. Формалната причина за отстраняването на неговата оферта е липсата на депозит”, обясни министърът.

Не съветвам кредиторите да завеждат дела за несъстоятелност, добави той. Съветвам ги да не го правят, тъй като и за тях резултатът от това би бил неблагоприятен, каза още Добрев. Ще направим всичко, за да оздравим предприятието, обеща министърът. Това трябва да стане максимално бързо и още следващата седмица трябва да знаем колко хора се пренасочват, добави той.

„От днес започваме работа по всички тези теми. Оптимист съм. Започваме и с искане към народните представители да извадят от стратегическия списък ВМЗ-Сопот, за да може отново да го предложим за приватизация. Единствено приватизацията решава дългосрочно проблема”, подчерта Добрев.

Разпродаването на активите на предприятието със сигурност няма да доведе до приходи, които да покрият всички задължения, а заплатите за работещите не са първи в списъка за покриване на задължения и е много вероятно те да не ги получат, обясни министърът.

Той бе категоричен, че не може ВМЗ-Сопот да се влее в „ТЕРЕМ”, това е невъзможно. Печалбата на „ТЕРЕМ” не е достатъчна, за да спаси ВМЗ, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай