До 30% от заетите в момента получават пари „под масата”

До 30% от заетите в момента получават пари „под масата” | StandartNews.com


София. Само големите компании подписаха за увеличение на осигурителните прагове в текстилната индустрия, казва зам.-председателят на БСК Димитър Бранков в специално интервю за economymagazine.bg. Често са случаите заетите да се осигуряват върху минималните прагове, а не на базата на реалните доходи, които получават, допълва той.

Ако упражнявате свободна професия, имате интерес да се осигурявате на по-ниски нива. Има професии, където реалните приходи са 4-5-6 хил. лв., но те се осигуряват на 420 лв. Такива хора имат друг механизъм да осигурят себе си като пенсионери. Техният обективен интерес е да се осигуряват на по-малко.

Ако обаче сте заето лице и разликата не е толкова голяма, на вас пенсията Ви ще се изчислява на 500 лв. При това положение вашият дългосрочен интерес е да се осигурявате на реалните пари, които взимате. Самата държава е тази, която трябва да си свърши работата и да упражнява контрол.

30% от общия брой на заетите в момента получават пари изцяло или частично под масата. Все пак се правят доста проверки, специално за укрит данък, защото укриване на заплати е укрит данък. Това е престъпление по наказателния кодекс, казва експертът.

Цялото интервю на Димитър Бранков четете в economymagazine.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай