До 2017 г. "Солвей соди" ще влага до 60 млн. лв. годишно

Предприятието осигурява 1% от износа на страната

До 2017 г. "Солвей соди" ще влага до 60 млн. лв. годишно | StandartNews.com

Варна. Въпреки кризата в световен мащаб в "Солвей соди" в Девня ще бъдат инвестирани 55 милиона лева за изграждане на нов дестилатор, съобщи генералният мениджър на дружеството за България и изпълнителен директор на предприятието Спирос Номикос. Изграждането на новия дестилатор ще намали значително производствените разходи, като ще се консумира по-малко пара и ще се отделя по-малко CO2.

Най-големият завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода има амбициозна инвестиционна програма - от 25 млн. лв. до 60 млн. лв. годишно до 2017 г. "Солвей соди" беше обявен за инвеститор номер 1 за 1997 г. и за 2007 г. До миналата година вложенията в предприятието и филиалите му стигнаха 1 млрд. лв. А резултатите са разширяване на производствения цикъл, модернизиране и обновяване на съоръженията и съществен напредък при опазване на околната среда и безопасността на труда. Номиналният капацитет на предприятието е от 1,5 млн. тона годишно. 90% от продукцията се изнася през пристанище Варна, като основни дестинации са Балканите, Русия, Средният изток, Средиземноморският басейн, както и Южна Америка, Африка и Азия. "Солвей соди" дава 1% от общия износ на страната. Приватизиран през 1997 г. с основни акционери "Солвей" и "Шишеджам", в девненския содов завод и компаниите ТЕЦ "Девен", "Провадсол", "Девня Варовик" (с "Девня цимент"), "Солвей България" и "България Флуорит" работят над 740 души.

Технологията на компанията се използва век и половина

"Солвей соди" в Девня е част от глобалната и една от най-старите мултинационални компании в света - "Солвей", която стана на век и половина. Честването на 150-годишния юбилей се проведе в рамките на седмицата на Кралство Белгия, като тържества имаше в София и във Варна. Мегакомпанията е създадена от белгийския учен и предприемач Ернест Солвей през 1863 г. Историята "Солвей" започва с иновативен пробив, свързан с производството на синтетична калцинирана сода. Нов начин, който все още се използва след 150 години, каза изпълнителният директор Спирос Номикос. А самият създател, който прави тогава бум в химията, е бил едва на 25 години. Ернест Солвей не е бил нито инженер, нито химик. Но той успешно експериментира и стига до обещаващ резултат - калцинираната сода. Младежът знае, че тази суровина е много търсена в стъкларската, химическата, хартиената индустрия, в производството на сапун. А съществуващият дотогава метод на Льоблан за производство на калцинирана сода е енергоемък, скъп и замърсяващ. Солвей вярва, че огромен успех чака човека, който би могъл да предложи по-елегантен метод и е убеден, че той е този човек.

Днес "Солвей" развива дейности в областта на химическата промишленост, като създава ежедневно устойчиви решения за предизвикателствата пред планетата. С неотдавнашното придобиване на френската химическа група "Родиа", "Солвей" наброява над 30 000 служители, има 111 производствени единици и присъствие в 55 страни.
Гостите на тържествата в София и Варна имаха възможност да видят 4-метровия макет на самолет с нулев разход на енергия, захранван само от слънчева енергия - "Солар Импулс", чийто водещ технологичен партньор и главен спонсор е група "Солвей".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай