До какво ще доведе бойкотът на памука от Синдзян?

Радио Китай говори за неестествено поскъпване

До какво ще доведе бойкотът на памука от Синдзян? | StandartNews.com

Производството на памук в Синдзян заема 20% от световното и е ключово за гарантиране на световните доставки, така че не е лесно да му бъде намерен заместител. Въпреки това, през януари САЩ обявиха, че прекратяват вноса на синдзянски памук и произведени от него изделия, което доведе до повишаване на себестойността на продукцията им, съобщава Радио Китай. 

Памукът от Синдзян е сред най-качествените в света и бойкотът вероятно ще причини неестествена промяна в цената му на международния пазар и ще нанесе щети на компаниите и потребителите.

Осланяйки се на фалшива информация, редица чужди компании обявиха, че ще се откажат от използването на синдзянски памук, поради което обаче търпят имиджови щети сред китайските потребители, а останалите негативи за бизнеса им ще се проявят в дългосрочен план.

За транснационални компании големият китайски пазар е важен. Благодарение на възстановяването му през 2020 г. фирмите за производство на дрехи и обувки, засегнати сериозно от пандемията, едва реализираха печалби. Например през 2020 г. приходите на Nike от китайския пазар са нараснали с 8% на годишна база. В финансовия доклад на компанията се казва, че представянето в Китай е помогнало за компенсиране щетите в световен мащаб. Шведската H&M, която е в центъра на скандала със синдзянския памук, също се нуждае от китайския пазар, който е един от петте ключови за нея. През 2020 г. продажбите ѝ на него са били 5,2% от общите.

Компаниите имат право да изберат от къде да закупуват материали и суровини, но ако се превърнат в жертви на политически интереси това ще навреди на интересите им. Китайският пазар е отворен и страната приветства инвестициите от целия свят и подобрява непрекъснато бизнес средата. Но няма да приеме ако някой от една страна се опитва да печели на него, а от друга критикува страната без основание, пише 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай