Директна авиолиния ни свързва с Китай

10 млрд. евро годишен оборот чакаме от азиатска индустриална зона у нас

Директна авиолиния ни свързва с Китай | StandartNews.com

Директна авиолиния може да свърже България и Китай в близките месеци. Преговори за това между 25-милионна провинция, отдалечена на 500 км от столицата Пекин и родното транспортното министерство предстоят.

Това ще се случи по време на българо-китайския инвестиционен форум, на който община Пловдив ще е домакин на 28 май.
След като бъде постигната принципна договорка, ще се разговаря и с китайски превозвачи, които да оперират линията. Това обясни председателят на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай Иван Тодоров. Реалната работа може да бъде извършена за 2 месеца, след като се постигне споразумение с авиопревозвач, обясни той. Провинцията има интерес да превърне летище София във врата към Европа, тъй като от там годишно към Стария континент летят близо 1,5 млн. пътници.

Над 150 азиатски бизнесмени ще пристигнат у нас за форума, който се провежда с помощта на икономическото министерство и под патронажа на президента Росен Плевнелиев. В резултат на бизнес срещите се очаква у нас да започне да функционира икономическа индустриална зона за китайски инвеститори, както и текстилен център за качествени изделия от азиатската страна. Индустриалната зона ще бъде разпръсната в няколко региона, тъй като азиатците имат интерес към огромен проект. Годишният й стокооборот се очаква да достигне 10 млрд. евро
след 3 до 5 години от началото на работата й.

Китайските инвеститори имат интерес за вложения у нас в областта на енергетиката, строителния бизнес, финансите, туризма, логистиката, текстилната и козметичната промишленост. Азия има интерес да внася родна козметика на базата на розовото масло, вина и кисело мляко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай