Десетки хотели хлопнаха кепенци в курорта Банско

Десетки хотели хлопнаха кепенци в курорта Банско | StandartNews.com

Банско. Десетки хотели в курорта Банско вече не работят. Собствениците им сложиха катинарите и поне в следващите 6 месеца комплексите ще останат затворени. Очаква се между 40 и 50 хотелски комплекса, почти всичките с категория 3 и 4 звезди, до края на месеца временно да спрат дейността си и да не приемат туристи поне до началото на ноември, казаха от Туристическата асоциация в курортния град.

Собствениците на въпросните хотели са си направили сметката. Те ще са на загуба, ако работят през летните и есенните месеци. Причината за това е, че разходите за поддръжка на сградите и за заплати си вървят, а липсата на гости през лятото оставя хотелиерите без приходи. Със спирането на дейността за 6 месеца някои собственици на хотелски комплекси пестят стотици хиляди левове. Въпреки всичко има достатъчно работещи хотели, които да приютят гостите на Банско.

"Никой не иска да калкулира загуби, тъй като няма достатъчно гости през лятото и есента. Доста колеги правят ремонти на базите си, докато са затворени за гости. Част от семейните хотели ще отворят отново врати през юли и август, когато е отпускарският сезон и тук идват туристи, любители на планината", заяви Ирина Никулчина от Туристическата асоциация. Кабинковият лифт и останалите съоръжения в ски центъра също спряха работа на 7 април. Хотелите ще бъдат отворени пак на 15 ноември или най-късно на 1 декември, т.е. в навечерието на следващия зимен сезон. 3-4 от луксозните хотели, които винаги са функционирали и през лятото, сега също ще затворят по решение на техните собственици. Но има достатъчно работещи хотелски комплекси, които да приютят гостите на Банско", коментираха от община Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай