Десет съвета на Уорън Бъфет за успешен бизнес и забогатяване

Десет съвета на Уорън Бъфет за успешен бизнес и забогатяване | StandartNews.com

Как се става милиардер

Оракула от Оклахома има нюх към най-добрите сделки

Известният 83-годишен американски инвеститор, бизнесмен и филантроп Уорън Бъфет е добре познат в целия свят. Експертите в бизнеса го смятат за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Бъфет е главен изпълнителен директор и най-голям акционер на "Бъркшър Хатауей". Богатството му се оценява на 73,5 милиарда щатски долара (към декември 2014 г.). Често го наричат Оракула от Омаха заради способността му да избира най-добрите акции. Бъфет инвестира в книжа, които изглеждат подценени на базата на фундаментален анализ.
Милиардерът живее скромно в къща за 31 500 долара и хапва за обяд кифлички със сладък пълнеж. Той дължи изключителния си успех в бизнеса на редица ключови стратегии, споделени пред изданието MoneyMini.

1. Внимавай с инвестициите

Бъфет често повтаря, че главното правило на инвестирането е да не се губят пари. Финансистът поставя толкова силен акцент на това правило, че второто му правило е да не се забравя първото. "Никога не прави дългове, ако не си сигурен, че след това може да спечелиш от тях", съветва преуспелият инвеститор.

2. Прави, каквото ти харесва

Прави, каквото обичаш. Само така ще бъдеш напълно удовлетворен от дейността си. Ако не е лесно да напуснеш в момента работата, направи хоби това, което ти е приятно да правиш. Опитай се същевременно да спечелиш поне малко пари от това. Следвай своята страст и ще постигнеш много неща, което всъщност е много по-важно от парите.

3. Не купувай скъпи неща

Някои хора, когато спечелят първия си милион, бързат да си купят луксозна кола и други луксозни стоки и услуги. Като човек, който живее пестеливо и скромно, Бъфет няма интерес към скъпите "играчки", защото причиняват "главоболие". Той съветва бизнесмените, вместо да се увличат по лукса, да влагат парите си в инвестиции, които могат да им дадат добра лихва.

4. Не си губи времето

За основателя и изпълнителен директор на "Бъркшър Хатауей" времето е толкова ценно, колкото и парите. Той съветва преди да се започнат разговори, да се проучи сделката и тогава да се вземе предварителното решение. Бъфет предупреждава да не се водят преговори, които не са необходими. Сравнява ги със "смукане на пръстите". Ако правиш бизнес предложение на някой, бъди директен и веднага посочи цената. Той също ще вземе решение на място.

5. Ограничете сумата назаем

Бъфет е известен с указанията си за ползването на кредитните карти. Той съветва притежателите им да теглят само толкова пари, колкото могат да платят. Препоръчва също притежателите на картите да не се срамуват да преговарят с институциите за задълженията си. Изплати си дълговете, след това спестявай пари, които да използваш за инвестиране.

6. Не бързай да плащаш, договори отстъпка

Никога не плащай за компания, стоки или услуги първоначалната цена, когато имаш възможност да постигнеш отстъпка. Бъфет винаги изчаква исканата първоначална цена да бъде намалена колкото се може повече, преди да купи.

7. Усъвършенствай таланта и уменията си

Според Бъфет усъвършенстването на талантите и уменията те правят по-ценен и те поставят в по-добра позиция да спечелиш повече.

8. Изяснявай условията на всяко споразумение

Преди да подпишеш споразумение за работа или да сключиш каквато и да е бизнес сделка, увери се, че наистина си обмислил условията. Мисли за възможния най-лош сценарий. Опитай се да пресметнеш дали обещаните компенсации покриват допълнителните разходи, които могат да възникнат поради влошаване на условията и неочаквани затруднения

9. Не бъди зависим само от един приход

Започни да търсиш други възможни източници за доход, като през уикендите вършиш някаква странична работа. Или като направиш умни капиталовложения, от които след време можеш да получиш добри постъпления. Бъфет не крие как разнообразява своето инвестиционно портфолио с цел да увеличи възможностите си за успех.

10. Контролирай импулсивните покупки

"Сагата Омаха", т.е. разказът за успехите на Бъфет и компанията "Бъркшър Хатауей", е разказ за постигането на финансови успехи благодарение на вземането на правилни решения. Когато правиш преценка на важни финансови решения - било да купиш нещо, да прецениш шансовете на предложение за работа или да избереш банка за кредитната си карта - първо си задай въпроса защо трябва да вземеш такова решение. Ако не можеш да отговориш убедително, значи решението не си заслужава. В крайна сметка няма значение дали твоите родители са с платинени кредитни карти, или се бориш да изплащаш дълговете на баща си и майка си. Мисълта за спестяване е нещо повече от второстепенна мисъл. Пестенето подобрява качеството на живот, както и разбирането за същността и ролята на парите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай