Дерипаска: Русия е изправена пред невиждана икономическа криза

Интересите на страната в бъдеще са в Азия, каза милиардерът

Дерипаска: Русия е изправена пред невиждана икономическа криза | StandartNews.com

В близко бъдеще Русия е изправена пред тежка криза, която ще надмине дори кризата от 1998 г. Изход обаче определено ще бъде намерен, казва основателят на Rusal, руският милиардер Олег Дерипаска. Според него интересите на Русия в бъдещето са в Азия, съобщи Комерсант.

„Никога досега не сме се сблъсквали с подобно предизвикателство, аз самият разбирам по-добре от другите как е и какви са реалните възможности. Когато хората ви кажат, че ще свалят желязната завеса, те няма да свалят желязната завеса.  Предстои ни тежка икономическа криза. Можете да умножите кризата от 1998 г. по три, за да получите представа за мащаба. Ще бъде намерен изход от тази криза, като се вземе предвид натрупания опит и разбиране на случилото се. Въпреки това първата стъпка е постигането на мир“, каза Олег Дерипаска по време на Икономическия форум в Красноярск (цитат от агенция Prime ).

Бизнесменът отбеляза, че е привърженик на финансовата подкрепа. „Разбира се, че ще бъде важно да се подкрепя населението. Натискът трябва да се облекчи“, добави предприемачът.

По негово мнение увеличаването от Централната банка на основната лихва до 20% е "възмутителен въпрос". „Можете ли да си представите 22% ипотека в Братск? А това означава спиране на изграждането на бъдещето. Знаете ли как работят разработчиците сега? Ами спестовните сметки и всичко останало?” - той каза.

Бизнесменът смята, че е необходимо да започне развитието на финансовата инфраструктура в Сибир, тъй като бъдещето на Русия сега е свързано с азиатския пазар. „Имаме икономика наблизо – 18 трилиона долара тази година само в Китай. Ако хвърлите всички останали числа, това е много повече от Европа, с различна динамика“, заключи бизнесменът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай